Scenă din filmul The Boogeyman/ Profimedia Scenă din filmul The Boogeyman/ Profimedia

Top 10 filme după Stephen King. Cele mai urmărite producții bazate pe romanele horror ale marelui scriitor

Stephen King este unul dintre cei mai prolifici și influenți autori contemporani, cu o carieră care se întinde pe mai multe decenii și include numeroase romane de succes. Multe dintre operele sale au fost adaptate pentru marele ecran, devenind filme iconice în genurile horror, thriller și dramă.

Aceste adaptări au reușit nu doar să capteze esența terifiantă a scrierilor lui King, dar și să aducă în fața publicului interpretări memorabile și povești care rămân relevante și astăzi. Iată o listă cu top 10 filme realizate după cărțile lui Stephen King, care au captivat și înspăimântat audiențele de-a lungul anilor.

Top 10 filme realizate după cărțile lui Stephen King

1. The Shawshank Redemption (1994)

Regizor: Frank Darabont

„The Shawshank Redemption” reprezintă prima adaptare pentru marele ecran a unui roman de Stephen King realizată de Frank Darabont și rămâne una dintre cele mai apreciate. Bazat pe nuvela mai puțin cunoscută „Rita Hayworth and the Shawshank Redemption” (inclusă în colecția „Different Seasons”, care a inspirat și „Stand By Me”), filmul îi are în rolurile principale pe Tim Robbins și Morgan Freeman. Robbins interpretează rolul lui Andy Dufresne, un bancher condamnat pe nedrept pentru uciderea soției sale și a iubitului acesteia, fiind forțat să-și petreacă restul vieții în penitenciarul Shawshank. Freeman joacă rolul lui Red, un deținut înțelept și obosit de viață, care se ocupă de contrabandă.

Deși „The Shawshank Redemption” explorează teritorii întunecate, filmul este, în esență, o poveste înălțătoare despre speranță și rezistență în fața celor mai dificile circumstanțe. Robbins oferă o interpretare remarcabilă ca protagonist, dar Freeman reușește adesea să fure spectacolul, atât prin prezența sa pe ecran, cât și prin talentul oratoric. 

2. The Shining (1980)

Regizor: Stanley Kubrick

Adaptarea lui Stanley Kubrick a romanului „The Shining” de Stephen King este probabil cea mai faimoasă ecranizare a unei lucrări de-a lui King. Filmul spune povestea lui Jack Torrance (interpretat de Jack Nicholson), un scriitor care devine îngrijitorul de iarnă al luxosului hotel Overlook din Munții Stâncoși din Colorado. Jack, un bărbat cu o latură întunecată pronunțată, este afectat de o combinație de izolare și influență supranaturală, ceea ce îl determină să încerce să-și ucidă familia și să se alăture numeroaselor suflete neliniștite prinse în zidurile hotelului. Singura speranță a familiei sale este fiul său, Danny (Danny Lloyd).

Citește și: „The Boogeyman” promite să fie cea mai terifiantă adaptare după Stephen King. Filmul, modificat la montaj pentru a mai reduce din emoţii

Stephen King a fost întotdeauna foarte vocal în antipatia sa față de această adaptare, considerând că Kubrick a minimizat temele de familie și natura supranaturală a hotelului. Cu toate acestea, tocmai aceste elemente sunt acum printre cele mai lăudate aspecte ale filmului. „The Shining” este un film genial din punct de vedere tehnic, cu inovații cinematografice remarcabile (în special scenele de urmărire ale lui Danny pe tricicletă) și utilizarea unor decoruri arhitecturale imposibile pentru a crea o atmosferă subtilă, dar profund neliniștitoare. „The Shining” este atât de bine realizat încât a reușit să devină un clasic al genului horror, de sine stătător, fiind considerat unul dintre cele mai bune filme de groază din toate timpurile.

3. Misery (1990)

Regizor: Rob Reiner

„Misery” urmează o formulă foarte simplă, concentrându-se pe două personaje principale care petrec cea mai mare parte a filmului închiși într-o cabană izolată în timpul iernii. Atât romanul din 1987, cât și adaptarea lui Rob Reiner din 1990, au reușit să maximizeze efectul acestei formule simple.

Ca și în multe dintre poveștile lui Stephen King, protagonistul din „Misery” este un scriitor cu probleme. James Caan interpretează rolul romancierului Paul Sheldon, care este salvat dintr-un accident de mașină de o asistentă pe nume Annie Wilkes, interpretată de Kathy Bates. Din nefericire, Wilkes, care se autoproclamă „fanul numărul unu” al lui Sheldon, folosește această ocazie pentru a-l captura în cabana ei și a-l forța să scrie o nouă carte care să readucă la viață cel mai faimos personaj al său, Misery Chastain. 

Kathy Bates a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru interpretarea lui Annie Wilkes, un personaj care rămâne unul dintre marii răufăcători din istoria filmelor de groază.

4. Carrie (1976)

Regizor: Brian De Palma

„Dacă ai gust pentru teroare... invită-l pe Carrie la bal!” - Acesta a fost sloganul sugestiv pentru „Carrie”, care rezuma perfect esența acestui horror dramatic pentru adolescenți. „Carrie” a fost marele succes literar al lui Stephen King în 1974 și, doar doi ani mai târziu, a fost adaptat într-unul dintre cele mai memorabile filme bazate pe munca sa. Personajul principal, interpretat de Sissy Spacek, este o adolescentă timidă și neîndemânatică, care suferă de bullying la școală și este dominată acasă de o mamă fanatic religioasă (Piper Laurie). Pe lângă aceste dificultăți, Carrie manifestă puteri psihocinetice distructive atunci când este supărată, așa că vă puteți imagina ce se întâmplă când devine victima unei farse crude la balul de absolvire, relatează ign.com

Citește și: "Cea mai buna adaptare de la Shawshank Redemption incoace". Filmul marca Stephen King care face furori inainte de lansare

„Carrie” a fost apreciat atât pentru elementele sale terifiante, cât și pentru portretizarea profundă a unui personaj extrem de zbuciumat, rămânând unul dintre cele mai bune filme horror tradiționale inspirate din opera lui Stephen King.

5. Doctor Sleep (2019)

Regizor: Mike Flanagan

„Doctor Sleep” al lui Mike Flanagan este un miracol al horror-ului modern. Adaptând continuarea romanului lui Stephen King la „The Shining”, povestea îl urmărește pe Danny Torrance (Ewan McGregor) ajuns la maturitate. Flanagan a avut provocarea de a combina lumea prozei lui King cu viziunea cinematografică a lui Kubrick. 

Din punct de vedere vizual, majoritatea elementelor asociate cu „The Shining” provin de la Kubrick (labirintul de gard viu, „gemenii”, diversele fantome etc.), iar „Doctor Sleep” este un amestec frumos și brutal al tuturor acestor elemente. În plus, este un film fantastic creat de unul dintre cei mai buni maeștri noi ai genului horror.

6. It: Chapter One (2017)

Regizor: Andy Muschietti

Una dintre cele mai emblematice opere ale lui Stephen King a devenit, în mod potrivit, una dintre cele mai de succes adaptări ale sale, doborând recorduri la box office. Dar mai mult decât a fi doar un succes financiar, „IT” este un film de groază extrem de eficient, care pune în prim-plan un grup de elevi îndrăzneți de gimnaziu în confruntarea lor cu un ucigaș terifiant și inuman ce pândește sub străzile unui oraș idilic din Maine. Filmul este plin de momente înfricoșătoare, sperieturi diabolice și o interpretare înfiorătoare a lui Bill Skarsgård în rolul lui Pennywise, clovnul dansator.

„It: Chapter One (2017)” este excelent nu doar datorită factorului său de groază, ci și pentru că reușește să facă publicul să empatizeze cu eroii săi, pe măsură ce aceștia se confruntă cu frica. La fel ca și romanul, jumătatea poveștii care prezintă personajele noastre principale în copilărie este partea cea mai captivantă, motiv pentru care doar „Capitolul Unu” își găsește locul pe această listă. 

7. Stand By Me (1986)

Regizor: Rob Reiner

Înainte de Misery, Rob Reiner a regizat și această poveste despre maturitate bazată pe nuvela lui King „The Body”, inclusă în colecția „Different Seasons” din 1982.

Citește și: Ecranizarea romanului „It”, apreciata de catre Stephen King

„Stand By Me” a fost spusă printr-o narațiune de Richard Dreyfuss și a prezentat o distribuție de actori adolescenți emergenți la acea vreme - inclusiv Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman și Jerry O'Connell. Acest cvartet a jucat rolul unui grup de prieteni care aud despre descoperirea unui cadavru și se aventurează să-l găsească, în căutarea gloriei într-un oraș mic. Pe parcurs, ei se confruntă cu bătăuși nemiloși și învață lucruri despre ei înșiși și despre viață. Este un film cu o poveste aparent simplă, care a strălucit datorită performanțelor remarcabile. Chiar King însuși l-a descris drept prima adaptare cu adevărat reușită a operei sale.

8. The Green Mile (1999)

Regizor: Frank Darabont

Când Frank Darabont s-a întors să adapteze o altă dramă din închisoarea lui King, „The Green Mile”, unii au fost îngrijorați că ar putea explora teritoriu prea familiar după succesul său cu ceea ce mulți consideră a fi filmul definitiv de Stephen King, „The Shawshank Redemption”.

La fel ca și Shawshank, The Green Mile este o capodoperă de epocă plasată în mare parte într-o închisoare și se concentrează pe un criminal condamnat pe nedrept. Aici, închisoarea este Penitenciarul Cold Mountain din timpul Marii Crize Economice, iar criminalul este John Coffey (Michael Clarke Duncan). Ofițerul responsabil cu condamnații la moarte (Tom Hanks) este fascinat de natura blândă și de puterile aparent supranaturale de vindecare ale lui Coffey, provocând mari conflicte interne în timp ce se luptă cu ideea executării unui om atât de minunat și evident nevinovat.

9. Creepshow (1982)

Regizor: George A. Romero

Legende ale horrorului, Stephen King și George Romero, s-au unit pentru „Creepshow” în 1982, o antologie gândită ca un omagiu adus Epocii de Aur a benzilor desenate de groază din anii 1950, inclusiv celebrele publicații EC Comics și cărțile DC precum House of Secrets și House of Mystery.

Citește și: Povestea lui Johnny Depp. A renunțat la școală la 15 ani, iar Nicolas Cage a fost cel care i-a recomandat ulterior să se îndrepte spre actorie

Această moștenire a antologiei este reflectată în Creepshow, care își păstrează statusul de film juvenil. De asemenea, se remarcă prin faptul că include materiale originale scrise de King însuși, nu doar adaptări ale operelor sale în proză. În timp ce două dintre cele cinci segmente ale filmului se bazează pe povestirile sale, celelalte trei sunt create special pentru Creepshow. Aceste povestiri sunt inteligent conectate prin intermediul unor secvențe animate și o ramă narativă care îl include pe Joe King (fiul lui Stephen King, acum un scriitor de groază consacrat).

10. The Mist (2007)

Regizor: Frank Darabont

„The Mist” se bazează pe o nuvelă a lui King găsită în colecția „Skeleton Crew” din 1985. Deși inițial pare a fi un film cu monștri, „The Mist” urmărește un grup de oameni prinși într-un magazin alimentar izolat, după ce o ceață ciudată învăluie regiunea și aduce cu sine creaturi terifiante asemănătoare dinozaurilor. În centrul acestei fuziuni de groază și științifico-fantastic se află lupta pentru supraviețuire, iar unii dintre supraviețuitori vor merge până la capăt pentru a-i proteja pe cei dragi.

Filmul beneficiază de o distribuție solidă, inclusiv Tom Jane și Marcia Gay Harden, iar regizorul Frank Darabont, unul dintre cei mai aclamați regizori pentru adaptările operei lui King, a fost laudat pentru finalul său revizuit, care a accentuat tonul întunecat al poveștii.

„Stand by Me” este filmul preferat al lui Stephen King

Printre numeroasele filme realizate după operele sale, Stephen King a declarat în mai multe interviuri că „Stand by Me” este unul dintre preferatele sale. Acest film, bazat pe nuvela sa „The Body”, este o poveste de prietenie și maturizare, diferită de stilul său obișnuit de horror, dar captivantă și emoționantă, relatează collider.com.

Citește și: Câți bani a câștigat Stephenie Meyer, autoarea cărților care au inspirat serial filmelor „Twilight”. Nici actorii nu au primit un salariu atât de mare

Stand By Me din 1986 regizat de Rob Reiner este o dramă despre maturizare și este considerat poate cel mai emblematic film din acest subgen. Filmul se concentrează pe patru băieți preadolescenți care pornesc într-o călătorie peste noapte prin pădurile din Oregon pentru a găsi un cadavru, sperând să devină eroi în orașul lor natal. În drumul lor, ei învață lucruri despre ei înșiși și experimentează o creștere personală profundă, care rezonază sincer cu empatie și nostalgie în rândul spectatorilor.

Stephen King a scris 66 de romane și peste 200 de povestiri scurte

Stephen King este un autor prolific, cunoscut pentru operele sale variate, care acoperă genuri precum horror, ficțiune supranaturală, ficțiune științifico-fantastică și literatură de groază psihologică. Până în prezent, el a scris aproximativ 66 de romane și peste 200 de povestiri scurte.

În calitate de rege al groazei, aproape toate cele 66 de cărți ale lui Stephen King s-au clasat printre cele mai bune din acest gen. Când a scris „Carrie”, primul său roman, în 1974, numele său a devenit imediat unul dintre cele mai recunoscute din literatura horror, atât pentru romane, cât și pentru nuvele. Studiourile au observat rapid talentul literar al lui Stephen King și au oferit imediat adaptări cinematografice, începând chiar cu romanul „Carrie”.

King a scris peste 200 de povestiri, incluzând povestiri scurte, romane și nuvele. Carrie a fost prima sa adaptare cinematografică, dar nu a fost nici pe departe ultima. Adaptările cinematografice ale cărților lui Stephen King sunt lansate cu aceeași frecvență ca și poveștile sale literare, cel puțin una făcându-și debutul în fiecare an din 1980.

Dintre acestea, numeroase romane și povestiri scurte ale lui Stephen King au fost adaptate în filme, seriale TV și alte producții cinematografice. Este dificil să se ofere o cifră exactă datorită volumului mare de lucrări și adaptări care continuă să fie realizate de-a lungul anilor.

Printre cele mai cunoscute ecranizări se numără "The Shining", "It", "Misery", "The Shawshank Redemption", "Carrie", "Pet Sematary", "Doctor Sleep", "The Green Mile", "Cujo" și multe altele.

Este important de menționat că nu toate adaptările sunt filme de lung metraj. Multe dintre povestirile sale au fost adaptate în episoade de seriale TV, mini-serii, filme scurte sau chiar adaptări teatrale.

Programul Zilei

marți16.07
miercuri17.07
joi18.07
vineri19.07
sâmbătă20.07
duminică21.07
luni22.07
06:15 Lolo
07:50 Zi dupa zi
09:25 Numele jocului: Fotbal
11:00 Nanny McPhee: Marea infruntare
12:45 Viata electrizanta a lui Louis Wain
14:30 Jocul lui Ender
16:15 Misiune: Imposibila III
18:15 Cea de-a 9-a viata a lui Louis Drax
20:00 Cum sa nu devii american
22:10 Carrie
23:45 soc si groaza
01:10 Banditul zburator
03:10 Patologie
04:40 Maestrul evadarilor
06:30 Regina desertului
08:35 Cum sa nu devii american
10:45 Jocul lui Ender
12:30 Neinfrant
14:40 Azi 13 maine 30
16:15 Categoria grea in actiune
17:55 Poarta Stelara
20:00 Sange si praf
21:40 Acolo unde canta racii
23:40 Puzzle chinezesc
01:35 Gothika
04:45 Praf si pulbere
07:25 Poarta Stelara
09:30 Acolo unde canta racii
11:30 Regasirea
15:00 Blonda de la drept
16:30 Max
18:15 G.I. Joe: Represalii
20:00 Joyride
21:30 Refugiul
23:10 Invitatie in iad
00:50 Luptatorul
02:35 Equalizer
04:45 De ce el?
06:30 Joyride
08:00 G.I. Joe: Represalii
09:45 Max
11:30 Dincolo de usi
13:05 Anonim
15:10 Mortdecai
16:50 Drumul spre regasire
20:00 Amnezie cu surprize
21:50 Adam intunecatul
23:45 Nascuti asasini
01:40 Cei mai frumosi ani
03:30 Pizza cu lemn dulce
05:35 Anonim
07:40 Amnezie cu surprize
10:55 Adam intunecatul
12:50 Moulin Rouge!
14:50 Iepurasul casei
16:25 Barbatii in negru II
17:50 Ura pe care o simti
20:00 inainte sa te cunosc
21:45 G.I. Joe: Snake Eyes
23:40 Supravietuitorul
03:35 Casa Gucci
06:05 Barbatii in negru II
07:30 G.I. Joe: Snake Eyes
09:25 Zana Maseluta
11:05 inainte sa te cunosc
12:50 Click - Zapand prin viata
14:30 Prestigiul
16:35 inca un rand
18:30 Alpha
20:00 22 Jump Street - O alta adresa de pomina
21:50 Bohemian Rhapsody
00:00 Anturaj
03:55 Ritualul
05:45 22 Jump Street - O alta adresa de pomina
07:35 Familia mea nebuna
09:20 Bohemian Rhapsody
11:35 Alpha
13:05 Oda bucuriei
14:40 Jumanji: Nivelul urmator
20:00 Omul cu masca de fier
22:05 Luni
23:55 Identitate
01:20 Fata cu un dragon tatuat
03:50 Goliat: in plasa minciunilor
05:50 Marshall

Ultimele știri

Celebrity Selfies
Mama lui Shannen Doherty, primele declarații după moartea actriței: „Fetița mea frumoasă!”

Rosa, mama lui Shannen Doherty, a rupt tăcerea după moartea actriței, ea mulțumindu-le fanilor pentru sprijinul acordat în ultimele zile.

9th Annual American Humane Hero Dog Awards - Arrivals
Sarah Michelle Gellar, mesaj sfâșietor după moartea lui Shannen Doherty: „Doare atât de tare pentru că a fost multă iubire!”

Sarah Michelle Gellar a făcut public un mesaj sfâșietor în memoria actriței Shannen Doherty, care i-a fost prietenă aproape trei decenii și...

Charlize Theron
Charlize Theron, cu sutienul la vedere pe covorul roșu, într-un sacou îmbrăcat fără bluză. A avut-o alături pe fiica ei cea mică

Charlize Theron a strigat adunarea printre prietenii ei celebri și a organizat un eveniment pentru a sărbători proiectul ei nonprofit...

Partenerii noștri

FOTO Un urs a fost văzut la intrarea pe un traseu turistic foarte frecventat. Avertismentul Salvamont: „Nu are frică de om”
FOTO Un urs a fost văzut la intrarea pe un traseu turistic foarte frecventat. Avertismentul Salvamont: „Nu are frică de...

FOTO Un urs a fost văzut la intrarea pe un traseu turistic foarte frecventat. Avertismentul Salvamont: „Nu...

Descarca aplicatia Digi24 Digi24.ro
Dorința neîmplinită a lui Shannen Doherty. Ea nu s-a ferit să vorbească despre asta: „Mi-am dorit pentru mine, pentru soțul meu”
Dorința neîmplinită a lui Shannen Doherty. Ea nu s-a ferit să vorbească despre asta: „Mi-am dorit pentru mine, pentru...

Dorința neîmplinită a lui Shannen Doherty. Ea nu s-a ferit să vorbească despre asta: „Mi-am dorit...

PeRoz.ro
Cele mai spectaculoase tinute de la “nunta secolului”. Iulia Vantur s-a numarat printre invitati
Cele mai spectaculoase tinute de la “nunta secolului”. Iulia Vantur s-a numarat printre invitati

Cele mai spectaculoase tinute de la “nunta secolului”. Iulia Vantur s-a numarat printre invitati

Utv.ro
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul

Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică...

Digi-World.tv
Selly, reacție după ce Wiz Khalifa și-a aprins un joint pe scenă, în fața a zeci de mii de adolescenți: „Un incident regretabil”
Selly, reacție după ce Wiz Khalifa și-a aprins un joint pe scenă, în fața a zeci de mii de adolescenți: „Un incident...

Selly, reacție după ce Wiz Khalifa și-a aprins un joint pe scenă, în fața a zeci de mii de...

ProFM.ro
Gigi Becali i-a promis soției, dar nu s-a putut abține la nunta lui Ianis Hagi: ”M-a luat trenul”. Ce s-a întâmplat a doua zi
Gigi Becali i-a promis soției, dar nu s-a putut abține la nunta lui Ianis Hagi: ”M-a luat trenul”. Ce s-a întâmplat a...

”Am făcut și eu ce am putut”.

DigiSport.ro
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul online
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul online

„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere...

Digi-AnimalWorld.tv
Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New York, pe poziția 70
Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New York, pe poziția 70

Viena, pe primul loc în clasamentul mondial al calităţii vieţii. Paris și Berlin sunt pe 21, New...

Digi-Life.tv
Kate şi William au publicat o fotografie cu Charlotte şi Louis urmărind finala Euro 2024. Imaginea a făcut deliciul internauților: „Ce simpatici!”
Kate şi William au publicat o fotografie cu Charlotte şi Louis urmărind finala Euro 2024. Imaginea a făcut deliciul...

Kate şi William au publicat o fotografie cu Charlotte şi Louis urmărind finala Euro 2024. Imaginea...

DigiFM.ro