Poza-interviu-Roxana-Chiritoiu-director-film-now

Roxana Chirițoiu, Director Film Now: „Întreaga viață a unui om este un șir de give and take - cred că una dintre temele noastre de viață este să învățăm echilibrul acestui proces și să o facem cu cât mai multă grație”

Industria cinematografică înseamnă mai mult decât vizionarea filmului sau a serialului preferat: presupune arta negocierii, programare și achiziție, dedicare, strategie și grijă față de preferințele pasionaților de film. În acest interviu, Roxana Chirițoiu, Director Film Now în cadrul Grupului DIGI, ne vorbește despre insight-urile domeniului, jocurile fine între compromisuri asumate și câștig, despre echipă și conceptul încredere, alături de multe alte subiecte.

  1. Ne poți spune câteva cuvinte despre tine, parcursul tău profesional și ce te-a determinat să alegi acest domeniu?

Poate o vocație, pasiune? Alegerea a fost simplă, practic, ea m-a ales pe mine. Lucrurile, pur și simplu, au dus firesc spre acest deznodământ. Eram în ultimul an de facultate când se înființa Canal 31, care apoi s-a transformat în PRO TV. Bogdan, soțul meu, a fost selecționat printre puținii finaliști care au format echipa de început ProFM/ Canal 31. Eu terminam Filologie. Nici prin gând nu îmi trecea că mi-aș găsi locul într-o redacție de sport, pentru că asta era Canal 31, un canal de sport. Bogdan făcea cam de toate acolo, ca toți colegii lui din acea vreme: comentator sportiv, redactor, coordonator de emisie etc. Întâmplarea a făcut că s-a eliberat postul de secretar de redacție când eu tocmai terminam facultatea. Și așa a început totul. Am devenit, cu timpul, director de achiziții în PRO TV, la un moment dat și de programare. Au fost ani intenși, în care am învățat enorm, cu multă muncă și nopți nedormite. A fost o șansă extraordinară să îmbin pasiunea pentru film cu înclinația mea naturală spre organizare, planificare. Erau ani când televiziunea se învăța făcând-o și nu era timp sau loc pentru greșeli. Apoi am descoperit frumusețea negocierii. Parcursul meu profesional mi-a oferit ocazia să învăț continuu ceea ce este, poate, cel mai frumos lucru în viață. Am învățat mereu noi aspecte ale industriei în care activez, trecând prin cam toate ferestrele de drepturi de exploatare a conținutului și din ambele părți ale baricadei, cumpărător și vânzător. Și am învățat enorm de la oamenii cu care am interacționat, atât superiori, cât și subordonați și le sunt mai mult decât recunoscătoare pentru asta. Am lucrat în PRO TV, apoi în Antena 1, ulterior am avut o colaborare cu Boom TV pentru care am construit și manageriat 10 canale tematice în regim PTV, apoi am preluat, pentru câțiva ani, conducerea unei firme de distribuție all rights, devenind astfel vânzător de drepturi. Ulterior, am construit și manageriat pachetul de canale de film Cinestar pentru Realitatea, iar de o perioadă bună mă ocup de Film Now pentru DIGI și sunt fericită să fac parte dintr-un Grup a cărui principală preocupare este să ofere publicului produse de top în condiții foarte prietenoase și să extindă mereu paleta de servicii oferite, în beneficiul clientului.

  1. De-a lungul carierei, te-ai confruntat cu stereotipuri privind prezența feminină într-un astfel de domeniu al tacticilor și strategiilor? Cum te simți acum, știind că ai demonstrat contrariul?

Sincer, nu am simțit niciodată acest lucru, din contră. Am simțit că am fost mereu apreciată mai mult decât mă apreciam eu însămi, iar principala confruntare a fost mereu cu mine însămi și cu standardele prea înalte pe care, uneori, singură mi le impuneam. A fost o permanentă luptă de autodepășire și o teamă constantă de a nu dezamăgi oamenii care și-au pus încrederea în mine.

  1. Care sunt principalele abilități care te ajută să performezi în acest domeniu?

         Așa cum văd eu lucrurile, firea mea foarte organizată, dobândită în educația timpurie, prin rigorile familiei mele, plăcerea de a negocia și a căuta mereu soluții chiar atunci când totul pare o fundătură. Nu mi-au plăcut niciodată replicile de genul „nu se poate”, „așa s-a făcut mereu, nu putem schimba lucrurile” sau alte stereotipii și limitări mentale care nu dau loc inovației, găsirii de soluții și ieșirii din impas. Cred că totul e posibil atâta timp cât ești pasionat și ai un scop bine definit, dar cred că trebuie să acționăm în limitele bunului simț și al moralei, cu onestitate și bunăvoință. Și pot să spun că tot ceea ce mi-am propus să construiesc s-a dovedit a fi un succes și chiar pot spune că am inovat mult în domeniul achiziției de programe în România. Practic, prin munca mea a fost creată fereastra 2 acum vreo 16 ani, de atunci devenind normă. Cred că oamenii cu care lucrezi în echipă trebuie respectați, ascultați și motivați; cred că trebuie permanent să învățăm unii de la alții și să încercăm să devenim mai buni atât în ceea ce facem, cât și în relațiile interumane pe care le dezvoltăm de-a lungul timpului.

  1. Toată lumea așteaptă un moment de respiro ca să vizioneze acele filme/ seriale preferate, dar puțini știu care este procesul prin care aceste producții ajung pe ecrane. Ne poți ajuta cu un scurt ghid de difuzare?

         Aici ar fi foarte multe de spus, pentru că procesul de programare și achiziție este unul complex din multe puncte de vedere și implică numeroase variabile. Un lucru rămâne constant: preocuparea noastră de a aduce publicului cele mai bune producții din lumea filmului, titluri care să se adreseze unui număr cât mai larg de telespectatori, adică să întrunească cât mai multe dintre criteriile pe care noi știm că publicul canalului nostru le caută atunci când rămâne să vizioneze un anumit film. Avem parteneriate strategice importante pe piața de conținut, practic, lucrăm de ani de zile cu cele mai importante studiouri din industrie, pe o piață din ce în ce mai concurențială.

  1. Cum s-a schimbat industria cinematografică în ultimii doi ani și cum a fost adaptat conținutul Film Now, mai ales prin raportare la noile preferințe generaționale?

Industria este deosebit de dinamică, iar schimbări importante au demarat în urmă cu câțiva ani și sunt în continuă desfășurare. Producătorii importanți de conținut își creează propriile platforme DTC, motiv pentru care, pe piața de achiziție de conținut suntem acum în competiție cu înșiși producătorii/ distribuitorii de film, situație de neconceput cu ani buni în urmă. Se reașază ferestrele de drepturi cu impact direct în obișnuința de consum și, ulterior, în tiparele de producție. Deși, oarecum previzibil, încă e dificil de spus cu mare precizie cum va afecta asta, pe termen mediu sau lung, programele televiziunilor clasice, cu care am crescut. Este evident că generațiile tinere doresc tot mai mult conținut accesibil oriunde, oricând și pe orice tip de ecran. Actualmente, e o piață cu o competiție fără precedent, iar producțiile de calitate sunt prea puține pentru câți jucători globali există.

  1. Ca în Ted Lasso (2021), într-o negociere, excesul de încredere poate determina deseori luarea unor decizii mai puțin înțelepte. Ți s-a întâmplat să ai iluzia că ai câștigat o negociere, iar cineva din spate să scoată o „armă secretă”?

Cum spuneau Socrate și mulți alți înțelepți după el, singura certitudine pe care o am în viață este că știu că nu știu nimic. Niciodată nu am avut exces de încredere, în niciun sector al vieții mele. Cred că excesul de încredere e nefondat, înșelător și periculos. Smerenia deschide infinit mai multe orizonturi. Mereu privesc fiecare problemă din cât mai multe unghiuri îmi sunt accesibile și știu că nicio parte nu poate să aibă dreptate absolută, cum nu poate să aibă nici doar avantaje sau dezavantaje. O negociere este un joc fin între plusuri și minusuri, e un permanent compromis și pornește de la o premisă de bun-simț, anume că, fiecare parte trebuie să primească și să dea câte ceva. Un „win-win situation” ar fi ideal. Arta constă din a înclina cât mai mult balanța în favoarea ta, fără a încălca principii morale. Nu am experimentat situații în care să trăiesc cu iluzia că am câștigat o negociere, ca apoi să aflu că am pierdut-o. În general, pentru că mi-am setat corect așteptările, am obținut ceea ce mi-am propus. Au fost situații în care am cedat cu bună știință pentru că asking-ul depășea cadrul în care tranzacția ar mai fi avut sens comercial.

  1. Se spune că viața bate filmul și fiecare dintre noi este un actor în propriul film. În ce situații din viața ta ești de multe ori nevoită să aplici tehnici de negociere pentru tine însăți?

În multe situații. Practic, întreaga viață a unui om e un șir de give and take. Cred că una dintre temele noastre de viață este să învățăm echilibrul acestui proces și să o facem cu cât mai multă grație. Uneori, „give” îți aduce mult mai multe satisfacții decât „take” în viața privată, când ieșim din sfera cadrului de business. Și asta e bine pentru că, așa cum spuneam, echilibrul e cheia unei vieți armonioase. Trabuie să intuiești care sunt domeniile din viață în care e util să înclini balanța în favoarea ta și unde îți permiți să fii mai generos.

  1. Într-o lume destul de alertă și consumatoare de timp, care sunt micile plăceri, hobby-uri la care nu ai renunțat?

Am multe plăceri și hobby-uri și încerc să găsesc timp pentru ele, chiar dacă nu în mod regulat. Îmi place să grădinăresc, să fac prăjituri sofisticate, îmi plac arta și design-ul interior și, împreună cu Bogdan, creez obiecte de design. Îmi place, firește, să călătoresc, să citesc și, în general, îmi place să învăț permanent, cât mai multe lucruri.

  1. Dacă ai realiza un Top 3 Producții de Neratat în Viață, care ar fi acela?

Complicată întrebare. Pur și simplu nu pot să reduc imensa varietate a lumii cinematografice, cu toate ramurile ei, la 3 producții. Nu aș putea nici la 10, nici la mai multe. Ar însemna să le așez, absurd, pe un pat al lui Procust. Consider că e pur și simplu imposibil, pentru că sunt atâtea feluri de a le aborda. Am preferințe în domeniul cinematografiei de artă și preferințe în domeniul cinematografiei mass consumption. Daca apoi mergem în subgenuri, lucrurile se complică de tot. Aș putea, însă, să ofer niște exemple din ce am văzut sau revăzut cu plăcere, recent. Fanny and Alexander, în regia lui Ingmar Bergman este un film la care revin periodic. Filmele lui Almodovar sau Woody Allen sunt iarăși producții pe care le revăd din când în când. Madres Paralelas, în regia lui Almodovar, este un film în care relațiile interumane sunt atât de frumos abordate. Cinematografia este, ca de obicei, excepțională. Fiecare cadru este un tablou extraordinar, iar culorile sunt atât de vibrante și asortate, încât fascinează. Jocul actorilor și bagheta lui Almodovar impresionează, ca de obicei. Cu siguranță mă voi întoarce la el de câteva ori.

Programul Zilei

sâmbătă13.04
duminică14.04
luni15.04
marți16.04
miercuri17.04
joi18.04
vineri19.04
07:35 Oda bucuriei
09:10 Hotel pentru catei
10:50 Miss Bala
14:30 Viata electrizanta a lui Louis Wain
16:15 Blonda de la drept
17:45 Man of Steel: Eroul
20:00 Talk show de seara
21:40 Devotion: Eroii aerului
23:55 Dl. Accident 2
01:30 Cea mai rea fata din lume
03:35 Suspect de crima
05:20 Ma poti ierta vreodata?
07:00 Devotion: Eroii aerului
10:40 Talk show de seara
12:20 Pixels: O aventura digitala
14:05 Codul lui Da Vinci
16:25 Calul de lupta
18:45 Romantici anonimi
20:00 Trenul asasinilor
22:05 Santinela
23:50 Imperiul coruptiei
01:30 Ce-ar fi daca?
03:05 Insula Shutter
05:15 Jucatorul
07:00 Calul de lupta
09:20 Trenul asasinilor
11:25 Romantici anonimi
12:40 Misiune: Imposibila III
14:40 Spionii din vecini
16:20 Hidalgo si oceanul de foc
18:30 Pictorul
20:00 Un plan sclipitor
21:45 Razboiul din adancuri
23:25 Fericirea incepe azi
01:00 Maestrul evadarilor
02:50 Legaturi suspecte
06:05 Pictorul
07:35 Destine de razboi
09:30 Un plan sclipitor
11:15 Ce-o fi cu sotii Morgan?
12:55 Barbatii in negru 3
14:35 Master and Commander: La capatul Pamantului
18:10 Megan Leavey
20:00 Eu si cainele meu
21:50 Furtuna infinita
23:25 Candyman
00:55 Razbunarea gemenilor 2
06:05 Furtuna infinita
07:40 Megan Leavey
09:30 Mortal Kombat
11:05 Nevasta de imprumut
12:55 G.I. Joe: Ascensiunea Cobrei
14:45 Jack Ryan: Agentul din umbra
20:00 Animale fantastice: Secretele lui Dumbledore
22:15 Constantin
00:15 Balada lui Jimmy McCabe
01:45 Supravietuitorul
03:45 Syriana
05:50 Nevasta de imprumut
07:40 Animale fantastice: Secretele lui Dumbledore
09:55 Whiplash
11:40 10 lucruri nu-mi plac la tine
13:15 Omul spectacol
14:55 Categoria grea in actiune
16:35 Echipa de incredere
18:35 Fiul meu
20:00 Tipic masculin
21:40 Ritualul
23:30 Banditul zburator
01:30 Hai sa fim politisti!
03:10 Prizoniere de vacanta
06:25 Fiul meu
07:50 Tipic masculin
09:30 in curte
11:05 Indiana Jones si Ultima cruciada
13:05 Trauma
16:35 Ma dau in vant dupa cumparaturi
18:15 Max
20:00 Barbati in Negru International
21:55 Operatiunea Valkyrie
23:50 Politist la San Francisco
01:45 Linia mortii
03:30 Spotlight
05:30 inca un rand

Ultimele știri

john goodman
Pare o altă persoană de când a dat jos 90 de kilograme. John Goodman, pozat alături de femeia pe care o iubește de 35 de ani

John Goodman și-a arătat noua siluetă, căpătată după ce a dat jos 90 de kilograme. Actorul din "Roseanne" a fost pozat de paparazzi pe un...

kirsten, tom
Kirsten Dunst, dezvăluiri despre darul pe care-l primește în continuare de la Tom Cruise. Au trecut 30 de ani de când au jucat în „Interviu cu un vampir”

Kirsten Dunst a dezvăluit că încă primește un tort de Crăciun din partea lui Tom Cruise, în fiecare an, chiar dacă au trecut 30 de ani de...

costner (8)
Jewel, femeia care l-a cucerit pe Kevin Costner, vorbește pentru prima dată despre actor. Cântăreața găsește „intensă” fascinația publicului

Jewel a vorbit pentru prima dată despre actorul Kevin Costner, într-un interviu acordat revistei Elle. Cântăreața a declarat că starul în...

Partenerii noștri

Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu toporul de un deținut grațiat de Putin
Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu toporul de un deținut...

Pușcăriașii reveniți de pe front au îngrozit Rusia. O profesoară premiată de Kremlin, ucisă cu toporul de un...

Descarca aplicatia Digi24 Digi24.ro
Laura Cosoi, însărcinată cu al patrulea copil, fabuloasă într-o rochie pe care a plătit 50 de lei. Fanii, cuceriți: „Ești adorabilă”
Laura Cosoi, însărcinată cu al patrulea copil, fabuloasă într-o rochie pe care a plătit 50 de lei. Fanii, cuceriți...

Laura Cosoi, însărcinată cu al patrulea copil, fabuloasă într-o rochie pe care a plătit 50 de lei...

PeRoz.ro
Jennifer Lopez la 54 de ani a pozat in lenjerie intima nude. Artista si-a etalat silueta perfecta
Jennifer Lopez la 54 de ani a pozat in lenjerie intima nude. Artista si-a etalat silueta perfecta

Jennifer Lopez la 54 de ani a pozat in lenjerie intima nude. Artista si-a etalat silueta perfecta

Utv.ro
„Tendinţe alarmante”. Virusurile care provoacă 3.500 de decese pe zi, o cifră în creștere, avertizează OMS
„Tendinţe alarmante”. Virusurile care provoacă 3.500 de decese pe zi, o cifră în creștere, avertizează OMS

„Tendinţe alarmante”. Virusurile care provoacă 3.500 de decese pe zi, o cifră în creștere...

Digi-World.tv
Laurențiu Duță, după 30 de ani de iubire cu Ianula: "Am o soție înțelegătoare. Am avut și perioade mai dificile în relație"
Laurențiu Duță, după 30 de ani de iubire cu Ianula: "Am o soție înțelegătoare. Am avut și perioade mai dificile în...

Laurențiu Duță, după 30 de ani de iubire cu Ianula: "Am o soție înțelegătoare. Am avut și perioade...

ProFM.ro
FOTO Mădălina Ghenea nu se mai ascunde. S-a filmat cu tricoul Universității Craiova: ”Forța Știința”
FOTO Mădălina Ghenea nu se mai ascunde. S-a filmat cu tricoul Universității Craiova: ”Forța Știința”

Partida de vineri seară, de pe Stadionul Ion Oblemenco, Universitatea Craiova - Farul, care a fost...

DigiSport.ro
Momentul când o mangustă atacă brutal o cobră. Reptila a luptat până în ultima clipă pentru viața ei
Momentul când o mangustă atacă brutal o cobră. Reptila a luptat până în ultima clipă pentru viața ei

Momentul când o mangustă atacă brutal o cobră. Reptila a luptat până în ultima clipă pentru viața ei

Digi-AnimalWorld.tv
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia

Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia

Digi-Life.tv
Noi temeri pentru prințesa de Wales: Kate Middleton se confruntă cu o nouă problemă de sănătate
Noi temeri pentru prințesa de Wales: Kate Middleton se confruntă cu o nouă problemă de sănătate

Noi temeri pentru prințesa de Wales: Kate Middleton se confruntă cu o nouă problemă de sănătate

DigiFM.ro