Poza-interviu-Roxana-Chiritoiu-director-film-now

Roxana Chirițoiu, Director Film Now: „Întreaga viață a unui om este un șir de give and take - cred că una dintre temele noastre de viață este să învățăm echilibrul acestui proces și să o facem cu cât mai multă grație”

Industria cinematografică înseamnă mai mult decât vizionarea filmului sau a serialului preferat: presupune arta negocierii, programare și achiziție, dedicare, strategie și grijă față de preferințele pasionaților de film. În acest interviu, Roxana Chirițoiu, Director Film Now în cadrul Grupului DIGI, ne vorbește despre insight-urile domeniului, jocurile fine între compromisuri asumate și câștig, despre echipă și conceptul încredere, alături de multe alte subiecte.

  1. Ne poți spune câteva cuvinte despre tine, parcursul tău profesional și ce te-a determinat să alegi acest domeniu?

Poate o vocație, pasiune? Alegerea a fost simplă, practic, ea m-a ales pe mine. Lucrurile, pur și simplu, au dus firesc spre acest deznodământ. Eram în ultimul an de facultate când se înființa Canal 31, care apoi s-a transformat în PRO TV. Bogdan, soțul meu, a fost selecționat printre puținii finaliști care au format echipa de început ProFM/ Canal 31. Eu terminam Filologie. Nici prin gând nu îmi trecea că mi-aș găsi locul într-o redacție de sport, pentru că asta era Canal 31, un canal de sport. Bogdan făcea cam de toate acolo, ca toți colegii lui din acea vreme: comentator sportiv, redactor, coordonator de emisie etc. Întâmplarea a făcut că s-a eliberat postul de secretar de redacție când eu tocmai terminam facultatea. Și așa a început totul. Am devenit, cu timpul, director de achiziții în PRO TV, la un moment dat și de programare. Au fost ani intenși, în care am învățat enorm, cu multă muncă și nopți nedormite. A fost o șansă extraordinară să îmbin pasiunea pentru film cu înclinația mea naturală spre organizare, planificare. Erau ani când televiziunea se învăța făcând-o și nu era timp sau loc pentru greșeli. Apoi am descoperit frumusețea negocierii. Parcursul meu profesional mi-a oferit ocazia să învăț continuu ceea ce este, poate, cel mai frumos lucru în viață. Am învățat mereu noi aspecte ale industriei în care activez, trecând prin cam toate ferestrele de drepturi de exploatare a conținutului și din ambele părți ale baricadei, cumpărător și vânzător. Și am învățat enorm de la oamenii cu care am interacționat, atât superiori, cât și subordonați și le sunt mai mult decât recunoscătoare pentru asta. Am lucrat în PRO TV, apoi în Antena 1, ulterior am avut o colaborare cu Boom TV pentru care am construit și manageriat 10 canale tematice în regim PTV, apoi am preluat, pentru câțiva ani, conducerea unei firme de distribuție all rights, devenind astfel vânzător de drepturi. Ulterior, am construit și manageriat pachetul de canale de film Cinestar pentru Realitatea, iar de o perioadă bună mă ocup de Film Now pentru DIGI și sunt fericită să fac parte dintr-un Grup a cărui principală preocupare este să ofere publicului produse de top în condiții foarte prietenoase și să extindă mereu paleta de servicii oferite, în beneficiul clientului.

  1. De-a lungul carierei, te-ai confruntat cu stereotipuri privind prezența feminină într-un astfel de domeniu al tacticilor și strategiilor? Cum te simți acum, știind că ai demonstrat contrariul?

Sincer, nu am simțit niciodată acest lucru, din contră. Am simțit că am fost mereu apreciată mai mult decât mă apreciam eu însămi, iar principala confruntare a fost mereu cu mine însămi și cu standardele prea înalte pe care, uneori, singură mi le impuneam. A fost o permanentă luptă de autodepășire și o teamă constantă de a nu dezamăgi oamenii care și-au pus încrederea în mine.

  1. Care sunt principalele abilități care te ajută să performezi în acest domeniu?

         Așa cum văd eu lucrurile, firea mea foarte organizată, dobândită în educația timpurie, prin rigorile familiei mele, plăcerea de a negocia și a căuta mereu soluții chiar atunci când totul pare o fundătură. Nu mi-au plăcut niciodată replicile de genul „nu se poate”, „așa s-a făcut mereu, nu putem schimba lucrurile” sau alte stereotipii și limitări mentale care nu dau loc inovației, găsirii de soluții și ieșirii din impas. Cred că totul e posibil atâta timp cât ești pasionat și ai un scop bine definit, dar cred că trebuie să acționăm în limitele bunului simț și al moralei, cu onestitate și bunăvoință. Și pot să spun că tot ceea ce mi-am propus să construiesc s-a dovedit a fi un succes și chiar pot spune că am inovat mult în domeniul achiziției de programe în România. Practic, prin munca mea a fost creată fereastra 2 acum vreo 16 ani, de atunci devenind normă. Cred că oamenii cu care lucrezi în echipă trebuie respectați, ascultați și motivați; cred că trebuie permanent să învățăm unii de la alții și să încercăm să devenim mai buni atât în ceea ce facem, cât și în relațiile interumane pe care le dezvoltăm de-a lungul timpului.

  1. Toată lumea așteaptă un moment de respiro ca să vizioneze acele filme/ seriale preferate, dar puțini știu care este procesul prin care aceste producții ajung pe ecrane. Ne poți ajuta cu un scurt ghid de difuzare?
Casa are nevoie de aer proaspăt? Nu trebuie să spargi vreo bancă. Urmărește Buget pentru renovare pe Digi Life și Digi Online, azi de la ora 22:00!

         Aici ar fi foarte multe de spus, pentru că procesul de programare și achiziție este unul complex din multe puncte de vedere și implică numeroase variabile. Un lucru rămâne constant: preocuparea noastră de a aduce publicului cele mai bune producții din lumea filmului, titluri care să se adreseze unui număr cât mai larg de telespectatori, adică să întrunească cât mai multe dintre criteriile pe care noi știm că publicul canalului nostru le caută atunci când rămâne să vizioneze un anumit film. Avem parteneriate strategice importante pe piața de conținut, practic, lucrăm de ani de zile cu cele mai importante studiouri din industrie, pe o piață din ce în ce mai concurențială.

  1. Cum s-a schimbat industria cinematografică în ultimii doi ani și cum a fost adaptat conținutul Film Now, mai ales prin raportare la noile preferințe generaționale?

Industria este deosebit de dinamică, iar schimbări importante au demarat în urmă cu câțiva ani și sunt în continuă desfășurare. Producătorii importanți de conținut își creează propriile platforme DTC, motiv pentru care, pe piața de achiziție de conținut suntem acum în competiție cu înșiși producătorii/ distribuitorii de film, situație de neconceput cu ani buni în urmă. Se reașază ferestrele de drepturi cu impact direct în obișnuința de consum și, ulterior, în tiparele de producție. Deși, oarecum previzibil, încă e dificil de spus cu mare precizie cum va afecta asta, pe termen mediu sau lung, programele televiziunilor clasice, cu care am crescut. Este evident că generațiile tinere doresc tot mai mult conținut accesibil oriunde, oricând și pe orice tip de ecran. Actualmente, e o piață cu o competiție fără precedent, iar producțiile de calitate sunt prea puține pentru câți jucători globali există.

  1. Ca în Ted Lasso (2021), într-o negociere, excesul de încredere poate determina deseori luarea unor decizii mai puțin înțelepte. Ți s-a întâmplat să ai iluzia că ai câștigat o negociere, iar cineva din spate să scoată o „armă secretă”?

Cum spuneau Socrate și mulți alți înțelepți după el, singura certitudine pe care o am în viață este că știu că nu știu nimic. Niciodată nu am avut exces de încredere, în niciun sector al vieții mele. Cred că excesul de încredere e nefondat, înșelător și periculos. Smerenia deschide infinit mai multe orizonturi. Mereu privesc fiecare problemă din cât mai multe unghiuri îmi sunt accesibile și știu că nicio parte nu poate să aibă dreptate absolută, cum nu poate să aibă nici doar avantaje sau dezavantaje. O negociere este un joc fin între plusuri și minusuri, e un permanent compromis și pornește de la o premisă de bun-simț, anume că, fiecare parte trebuie să primească și să dea câte ceva. Un „win-win situation” ar fi ideal. Arta constă din a înclina cât mai mult balanța în favoarea ta, fără a încălca principii morale. Nu am experimentat situații în care să trăiesc cu iluzia că am câștigat o negociere, ca apoi să aflu că am pierdut-o. În general, pentru că mi-am setat corect așteptările, am obținut ceea ce mi-am propus. Au fost situații în care am cedat cu bună știință pentru că asking-ul depășea cadrul în care tranzacția ar mai fi avut sens comercial.

  1. Se spune că viața bate filmul și fiecare dintre noi este un actor în propriul film. În ce situații din viața ta ești de multe ori nevoită să aplici tehnici de negociere pentru tine însăți?

În multe situații. Practic, întreaga viață a unui om e un șir de give and take. Cred că una dintre temele noastre de viață este să învățăm echilibrul acestui proces și să o facem cu cât mai multă grație. Uneori, „give” îți aduce mult mai multe satisfacții decât „take” în viața privată, când ieșim din sfera cadrului de business. Și asta e bine pentru că, așa cum spuneam, echilibrul e cheia unei vieți armonioase. Trabuie să intuiești care sunt domeniile din viață în care e util să înclini balanța în favoarea ta și unde îți permiți să fii mai generos.

  1. Într-o lume destul de alertă și consumatoare de timp, care sunt micile plăceri, hobby-uri la care nu ai renunțat?

Am multe plăceri și hobby-uri și încerc să găsesc timp pentru ele, chiar dacă nu în mod regulat. Îmi place să grădinăresc, să fac prăjituri sofisticate, îmi plac arta și design-ul interior și, împreună cu Bogdan, creez obiecte de design. Îmi place, firește, să călătoresc, să citesc și, în general, îmi place să învăț permanent, cât mai multe lucruri.

  1. Dacă ai realiza un Top 3 Producții de Neratat în Viață, care ar fi acela?

Complicată întrebare. Pur și simplu nu pot să reduc imensa varietate a lumii cinematografice, cu toate ramurile ei, la 3 producții. Nu aș putea nici la 10, nici la mai multe. Ar însemna să le așez, absurd, pe un pat al lui Procust. Consider că e pur și simplu imposibil, pentru că sunt atâtea feluri de a le aborda. Am preferințe în domeniul cinematografiei de artă și preferințe în domeniul cinematografiei mass consumption. Daca apoi mergem în subgenuri, lucrurile se complică de tot. Aș putea, însă, să ofer niște exemple din ce am văzut sau revăzut cu plăcere, recent. Fanny and Alexander, în regia lui Ingmar Bergman este un film la care revin periodic. Filmele lui Almodovar sau Woody Allen sunt iarăși producții pe care le revăd din când în când. Madres Paralelas, în regia lui Almodovar, este un film în care relațiile interumane sunt atât de frumos abordate. Cinematografia este, ca de obicei, excepțională. Fiecare cadru este un tablou extraordinar, iar culorile sunt atât de vibrante și asortate, încât fascinează. Jocul actorilor și bagheta lui Almodovar impresionează, ca de obicei. Cu siguranță mă voi întoarce la el de câteva ori.

Programul Zilei

joi07.07
vineri08.07
sâmbătă09.07
duminică10.07
luni11.07
marți12.07
miercuri13.07
07:25 sarlatanii
09:15 Jaful secolului
11:05 Misiune de salvare
12:45 Noua vieti
14:05 Liceenele din Beverly Hills
15:40 Transformers: Ultimul cavaler
18:05 Organizatia East
20:00 Internul
21:55 Fugi
23:35 Legea e lege
01:15 Legea strazii
02:55 Fata din tren
04:40 O iubire neplanificata
06:40 Internul
08:35 Organizatia East
10:30 Omul-Paianjen 2
12:35 Cealalta mostenitoare Boleyn
14:25 Ultimul Samurai
16:50 Paradise Hills
18:20 Daredevil
20:00 Nu-i de nasul meu
21:40 in bezna
23:20 Frecventa vietii
01:30 Doctor Sleep
03:55 Brokerii apocalipsei
06:05 Datorie de onoare
07:55 Daredevil
09:35 Marele Urias Prietenos
11:25 Paradise Hills
12:55 Maestrul Tai Chi
14:35 Footloose: Dans interzis
16:25 Cavalerul Negru
17:55 Moonfall
20:00 S-a intamplat intr-o vara
21:40 Ultimul vanator de vrajitoare
23:25 Jocul
01:00 Puterea
03:00 Vanatoarea din iad
04:30 Condamnat sa ucida
06:00 Acasa la Coana Mare
07:35 Moonfall
09:40 Salvati de Crantanei
11:20 Ultimul vanator de vrajitoare
13:05 Secretul
14:50 Egali
16:25 Furios si iute 6
18:30 Ella Fermecata
20:00 Spiritul din cochilie
21:40 Firewall - Program de protectie
23:25 Playboy de L.A.
01:20 Incredibilul Burt Wonderstone
02:55 Camerista
04:35 Fata cu toate darurile
06:20 Burlaci intarziati
08:05 Ella Fermecata
09:35 Firewall - Program de protectie
11:20 Spiritul din cochilie
13:00 Doua inimi
14:40 Rapirea
16:10 Busola de aur
17:55 Domnisoara Sloane
20:00 Truman Show
21:40 Zborul
01:55 Loveste si fugi
03:30 Corbul
05:15 Spioni de elita
06:25 Un colt de Rai
08:05 Truman Show
09:45 Rapirea
11:15 Extraterestrii din mansarda
12:40 Ca in rai
14:10 Politia in direct
15:40 Zeii Egiptului
17:40 Culoarea sentimentelor
20:00 Haos Ambulant
21:45 Girls Trip: Dezmat cu fetele
23:45 L.A. Confidential
01:20 Universul din ochi
03:05 Orasul
05:05 Hacker
07:15 Fostele iubite ale iubitului meu
08:55 Ace Ventura: Un nebun in Africa
10:20 Culoarea sentimentelor
12:40 Divergent
14:50 Tata fara numar
16:30 Aloha
18:10 Discursul regelui
20:00 Legenda lui Tarzan
21:45 Imperium
23:30 Parker
01:25 Visul alb
03:20 Care-i numarul tau?
05:00 Child 44. Crime trecute sub tacere

Ultimele știri

Daniel Craig
Barbara Broccoli, producătoarea care decide soarta lui James Bond: Îl vom reinventa. Filmările pentru următorul lungmetraj sunt la cel puțin doi ani distanță

Producătoarea Barbara Broccoli a dezvăluit recent, în cadrul unui eveniment desfășurat la Londra, că filmările la următorul lungmetraj...

Winona Ryder și Scott Mackinlay
Cine este bărbatul care a convins-o pe Winona Ryder să mai dea o șansă iubirii. E fericită de 11 ani, dar nu vrea să se mărite: "Și-a găsit sufletul pereche"

De 11 ani, Winona Ryder trăiește o poveste de dragoste alături de designerul Scott Mackinlay Hahn. Odată cu revenirea în lista celor mai...

LA `Jurassic World Dominion` Premiere
Colin Farrell, jogging la bustul gol între pauzele de filmări. Cel mai dorit bărbat al anilor 2000 continuă să-și impresioneze fanii cu aspectul său

Colin Farrell are grijă să se mențină într-o formă fizică excelentă. Actorul irlandez, care filmează în această perioadă pentru seria...

Partenerii noștri

O tânără care a așteptat mai mult de un an o programare la medicul de familie a aflat că are cancer și a murit în câteva săptămâni
O tânără care a așteptat mai mult de un an o programare la medicul de familie a aflat că are cancer și a murit în...

O tânără care a așteptat mai mult de un an o programare la medicul de familie a aflat că are cancer și a...

Descarca aplicatia Digi24 Digi24.ro
Zodiile care mint cel mai mult. Acești nativi evită contactul vizual și folosesc tehnici de manipulare să obțină ce-și doresc
Zodiile care mint cel mai mult. Acești nativi evită contactul vizual și folosesc tehnici de manipulare să obțină ce-și...

Zodiile care mint cel mai mult. Acești nativi evită contactul vizual și folosesc tehnici de...

PeRoz.ro
Jason Momoa si Eiza Gonzalez formeaza un cuplu! Vezi aici cum a inceput relatia celor 2!
Jason Momoa si Eiza Gonzalez formeaza un cuplu! Vezi aici cum a inceput relatia celor 2!

Jason Momoa si Eiza Gonzalez formeaza un cuplu! Vezi aici cum a inceput relatia celor 2!

Utv.ro
Hillary Clinton, despre cum Vladimir Putin a făcut-o să se simtă inconfortabil la întâlnirile cu el. Cum s-a purtat președintele rus în privat și cât de diferit a fost în fața presei
Hillary Clinton, despre cum Vladimir Putin a făcut-o să se simtă inconfortabil la întâlnirile cu el. Cum s-a purtat...

Hillary Clinton, despre cum Vladimir Putin a făcut-o să se simtă inconfortabil la întâlnirile cu...

Digi-World.tv
Selly, despre primii bani serioși câștigați la 16 ani: "Mi-a intrat un contract de 35.000 de euro". Are 21 de ani și e milionar
Selly, despre primii bani serioși câștigați la 16 ani: "Mi-a intrat un contract de 35.000 de euro". Are 21 de ani și e...

Selly, despre primii bani serioși câștigați la 16 ani: "Mi-a intrat un contract de 35.000 de euro"...

ProFM.ro
Momentul în care sora și tatăl lui Nadal i-au făcut semne disperate să iasă din teren și cum și-a explicat spaniolul decizia
Momentul în care sora și tatăl lui Nadal i-au făcut semne disperate să iasă din teren și cum și-a explicat spaniolul...

Rafael Nadal (36 de ani, 4 ATP) s-a calificat în semifinale la Wimbledon după ce l-a învins pe...

DigiSport.ro
Reacția unei femei după ce a fost sărutată de un urangutan în timpul vizitei sale la grădina zoologică: „Am izbucnit în râs”
Reacția unei femei după ce a fost sărutată de un urangutan în timpul vizitei sale la grădina zoologică: „Am izbucnit în...

Reacția unei femei după ce a fost sărutată de un urangutan în timpul vizitei sale la grădina...

Digi-AnimalWorld.tv
Folosești același limbaj al iubirii cu al partenerului tău? Persoanele care își exprimă afecțiunea în stilul preferat al jumătății lor au relații mai puternice, susține un studiu
Folosești același limbaj al iubirii cu al partenerului tău? Persoanele care își exprimă afecțiunea în stilul preferat...

Folosești același limbaj al iubirii cu al partenerului tău? Persoanele care își exprimă afecțiunea...

Digi-Life.tv
Cine e Elena Rybakina, adversara Simonei Halep din semifinala de la Wimbledon
Cine e Elena Rybakina, adversara Simonei Halep din semifinala de la Wimbledon

Simona Halep o va înfrunta azi pe Elena Rybakina (locul 23 WTA, Kazahstan) în semifinalele...

DigiFM.ro
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. filmnow.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Pinterest pinterest.com Vezi politica de confidenţialitate
_utma, _utmz, _b, _pinterest_cm, _pinterest_pfob, csrftoken
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate