Poza-interviu-Roxana-Chiritoiu-director-film-now

Roxana Chirițoiu, Director Film Now: „Întreaga viață a unui om este un șir de give and take - cred că una dintre temele noastre de viață este să învățăm echilibrul acestui proces și să o facem cu cât mai multă grație”

Industria cinematografică înseamnă mai mult decât vizionarea filmului sau a serialului preferat: presupune arta negocierii, programare și achiziție, dedicare, strategie și grijă față de preferințele pasionaților de film. În acest interviu, Roxana Chirițoiu, Director Film Now în cadrul Grupului DIGI, ne vorbește despre insight-urile domeniului, jocurile fine între compromisuri asumate și câștig, despre echipă și conceptul încredere, alături de multe alte subiecte.

  1. Ne poți spune câteva cuvinte despre tine, parcursul tău profesional și ce te-a determinat să alegi acest domeniu?

Poate o vocație, pasiune? Alegerea a fost simplă, practic, ea m-a ales pe mine. Lucrurile, pur și simplu, au dus firesc spre acest deznodământ. Eram în ultimul an de facultate când se înființa Canal 31, care apoi s-a transformat în PRO TV. Bogdan, soțul meu, a fost selecționat printre puținii finaliști care au format echipa de început ProFM/ Canal 31. Eu terminam Filologie. Nici prin gând nu îmi trecea că mi-aș găsi locul într-o redacție de sport, pentru că asta era Canal 31, un canal de sport. Bogdan făcea cam de toate acolo, ca toți colegii lui din acea vreme: comentator sportiv, redactor, coordonator de emisie etc. Întâmplarea a făcut că s-a eliberat postul de secretar de redacție când eu tocmai terminam facultatea. Și așa a început totul. Am devenit, cu timpul, director de achiziții în PRO TV, la un moment dat și de programare. Au fost ani intenși, în care am învățat enorm, cu multă muncă și nopți nedormite. A fost o șansă extraordinară să îmbin pasiunea pentru film cu înclinația mea naturală spre organizare, planificare. Erau ani când televiziunea se învăța făcând-o și nu era timp sau loc pentru greșeli. Apoi am descoperit frumusețea negocierii. Parcursul meu profesional mi-a oferit ocazia să învăț continuu ceea ce este, poate, cel mai frumos lucru în viață. Am învățat mereu noi aspecte ale industriei în care activez, trecând prin cam toate ferestrele de drepturi de exploatare a conținutului și din ambele părți ale baricadei, cumpărător și vânzător. Și am învățat enorm de la oamenii cu care am interacționat, atât superiori, cât și subordonați și le sunt mai mult decât recunoscătoare pentru asta. Am lucrat în PRO TV, apoi în Antena 1, ulterior am avut o colaborare cu Boom TV pentru care am construit și manageriat 10 canale tematice în regim PTV, apoi am preluat, pentru câțiva ani, conducerea unei firme de distribuție all rights, devenind astfel vânzător de drepturi. Ulterior, am construit și manageriat pachetul de canale de film Cinestar pentru Realitatea, iar de o perioadă bună mă ocup de Film Now pentru DIGI și sunt fericită să fac parte dintr-un Grup a cărui principală preocupare este să ofere publicului produse de top în condiții foarte prietenoase și să extindă mereu paleta de servicii oferite, în beneficiul clientului.

  1. De-a lungul carierei, te-ai confruntat cu stereotipuri privind prezența feminină într-un astfel de domeniu al tacticilor și strategiilor? Cum te simți acum, știind că ai demonstrat contrariul?

Sincer, nu am simțit niciodată acest lucru, din contră. Am simțit că am fost mereu apreciată mai mult decât mă apreciam eu însămi, iar principala confruntare a fost mereu cu mine însămi și cu standardele prea înalte pe care, uneori, singură mi le impuneam. A fost o permanentă luptă de autodepășire și o teamă constantă de a nu dezamăgi oamenii care și-au pus încrederea în mine.

  1. Care sunt principalele abilități care te ajută să performezi în acest domeniu?

         Așa cum văd eu lucrurile, firea mea foarte organizată, dobândită în educația timpurie, prin rigorile familiei mele, plăcerea de a negocia și a căuta mereu soluții chiar atunci când totul pare o fundătură. Nu mi-au plăcut niciodată replicile de genul „nu se poate”, „așa s-a făcut mereu, nu putem schimba lucrurile” sau alte stereotipii și limitări mentale care nu dau loc inovației, găsirii de soluții și ieșirii din impas. Cred că totul e posibil atâta timp cât ești pasionat și ai un scop bine definit, dar cred că trebuie să acționăm în limitele bunului simț și al moralei, cu onestitate și bunăvoință. Și pot să spun că tot ceea ce mi-am propus să construiesc s-a dovedit a fi un succes și chiar pot spune că am inovat mult în domeniul achiziției de programe în România. Practic, prin munca mea a fost creată fereastra 2 acum vreo 16 ani, de atunci devenind normă. Cred că oamenii cu care lucrezi în echipă trebuie respectați, ascultați și motivați; cred că trebuie permanent să învățăm unii de la alții și să încercăm să devenim mai buni atât în ceea ce facem, cât și în relațiile interumane pe care le dezvoltăm de-a lungul timpului.

  1. Toată lumea așteaptă un moment de respiro ca să vizioneze acele filme/ seriale preferate, dar puțini știu care este procesul prin care aceste producții ajung pe ecrane. Ne poți ajuta cu un scurt ghid de difuzare?

         Aici ar fi foarte multe de spus, pentru că procesul de programare și achiziție este unul complex din multe puncte de vedere și implică numeroase variabile. Un lucru rămâne constant: preocuparea noastră de a aduce publicului cele mai bune producții din lumea filmului, titluri care să se adreseze unui număr cât mai larg de telespectatori, adică să întrunească cât mai multe dintre criteriile pe care noi știm că publicul canalului nostru le caută atunci când rămâne să vizioneze un anumit film. Avem parteneriate strategice importante pe piața de conținut, practic, lucrăm de ani de zile cu cele mai importante studiouri din industrie, pe o piață din ce în ce mai concurențială.

  1. Cum s-a schimbat industria cinematografică în ultimii doi ani și cum a fost adaptat conținutul Film Now, mai ales prin raportare la noile preferințe generaționale?

Industria este deosebit de dinamică, iar schimbări importante au demarat în urmă cu câțiva ani și sunt în continuă desfășurare. Producătorii importanți de conținut își creează propriile platforme DTC, motiv pentru care, pe piața de achiziție de conținut suntem acum în competiție cu înșiși producătorii/ distribuitorii de film, situație de neconceput cu ani buni în urmă. Se reașază ferestrele de drepturi cu impact direct în obișnuința de consum și, ulterior, în tiparele de producție. Deși, oarecum previzibil, încă e dificil de spus cu mare precizie cum va afecta asta, pe termen mediu sau lung, programele televiziunilor clasice, cu care am crescut. Este evident că generațiile tinere doresc tot mai mult conținut accesibil oriunde, oricând și pe orice tip de ecran. Actualmente, e o piață cu o competiție fără precedent, iar producțiile de calitate sunt prea puține pentru câți jucători globali există.

  1. Ca în Ted Lasso (2021), într-o negociere, excesul de încredere poate determina deseori luarea unor decizii mai puțin înțelepte. Ți s-a întâmplat să ai iluzia că ai câștigat o negociere, iar cineva din spate să scoată o „armă secretă”?

Cum spuneau Socrate și mulți alți înțelepți după el, singura certitudine pe care o am în viață este că știu că nu știu nimic. Niciodată nu am avut exces de încredere, în niciun sector al vieții mele. Cred că excesul de încredere e nefondat, înșelător și periculos. Smerenia deschide infinit mai multe orizonturi. Mereu privesc fiecare problemă din cât mai multe unghiuri îmi sunt accesibile și știu că nicio parte nu poate să aibă dreptate absolută, cum nu poate să aibă nici doar avantaje sau dezavantaje. O negociere este un joc fin între plusuri și minusuri, e un permanent compromis și pornește de la o premisă de bun-simț, anume că, fiecare parte trebuie să primească și să dea câte ceva. Un „win-win situation” ar fi ideal. Arta constă din a înclina cât mai mult balanța în favoarea ta, fără a încălca principii morale. Nu am experimentat situații în care să trăiesc cu iluzia că am câștigat o negociere, ca apoi să aflu că am pierdut-o. În general, pentru că mi-am setat corect așteptările, am obținut ceea ce mi-am propus. Au fost situații în care am cedat cu bună știință pentru că asking-ul depășea cadrul în care tranzacția ar mai fi avut sens comercial.

  1. Se spune că viața bate filmul și fiecare dintre noi este un actor în propriul film. În ce situații din viața ta ești de multe ori nevoită să aplici tehnici de negociere pentru tine însăți?

În multe situații. Practic, întreaga viață a unui om e un șir de give and take. Cred că una dintre temele noastre de viață este să învățăm echilibrul acestui proces și să o facem cu cât mai multă grație. Uneori, „give” îți aduce mult mai multe satisfacții decât „take” în viața privată, când ieșim din sfera cadrului de business. Și asta e bine pentru că, așa cum spuneam, echilibrul e cheia unei vieți armonioase. Trabuie să intuiești care sunt domeniile din viață în care e util să înclini balanța în favoarea ta și unde îți permiți să fii mai generos.

  1. Într-o lume destul de alertă și consumatoare de timp, care sunt micile plăceri, hobby-uri la care nu ai renunțat?

Am multe plăceri și hobby-uri și încerc să găsesc timp pentru ele, chiar dacă nu în mod regulat. Îmi place să grădinăresc, să fac prăjituri sofisticate, îmi plac arta și design-ul interior și, împreună cu Bogdan, creez obiecte de design. Îmi place, firește, să călătoresc, să citesc și, în general, îmi place să învăț permanent, cât mai multe lucruri.

  1. Dacă ai realiza un Top 3 Producții de Neratat în Viață, care ar fi acela?

Complicată întrebare. Pur și simplu nu pot să reduc imensa varietate a lumii cinematografice, cu toate ramurile ei, la 3 producții. Nu aș putea nici la 10, nici la mai multe. Ar însemna să le așez, absurd, pe un pat al lui Procust. Consider că e pur și simplu imposibil, pentru că sunt atâtea feluri de a le aborda. Am preferințe în domeniul cinematografiei de artă și preferințe în domeniul cinematografiei mass consumption. Daca apoi mergem în subgenuri, lucrurile se complică de tot. Aș putea, însă, să ofer niște exemple din ce am văzut sau revăzut cu plăcere, recent. Fanny and Alexander, în regia lui Ingmar Bergman este un film la care revin periodic. Filmele lui Almodovar sau Woody Allen sunt iarăși producții pe care le revăd din când în când. Madres Paralelas, în regia lui Almodovar, este un film în care relațiile interumane sunt atât de frumos abordate. Cinematografia este, ca de obicei, excepțională. Fiecare cadru este un tablou extraordinar, iar culorile sunt atât de vibrante și asortate, încât fascinează. Jocul actorilor și bagheta lui Almodovar impresionează, ca de obicei. Cu siguranță mă voi întoarce la el de câteva ori.

Programul Zilei

miercuri30.04
joi01.05
vineri02.05
sâmbătă03.05
duminică04.05
luni05.05
marți06.05
07:15 Crima este a mea
08:55 Un sarut de milioane
10:40 Cavalerii Shaolin
12:35 Cavalerul negru: Legenda renaste
15:10 Agentul Cody Banks
16:50 Numele jocului: Fotbal
18:25 Te voi revedea in vis
20:00 Furios si iute 6
22:00 Equalizer 3: Capitolul final
23:45 Camera mortala
01:00 Frumusica
02:55 Codul asasinului
04:30 21 Jump Street - O adresa de pomina
06:10 Numele jocului: Fotbal
07:45 Furios si iute 6
09:45 Clifford: Marele caine rosu
11:15 Nikki si Nora in actiune
12:40 Represalii: Cursa mortii
14:05 Transformers - Razboiul lor in lumea noastra
16:20 Mr. Church
18:00 Emma.
20:00 Karate Kid
22:15 Atlasul norilor
01:10 Singura sansa
02:45 Mesaje secrete
04:55 Jerry Maguire
06:20 Emma.
08:20 Omul-Paianjen: Prin lumea paianjenului
10:35 Karate Kid
12:50 Carari intortocheate
14:40 Nopti albe in Seattle
16:20 Darrow & Darrow: Urmele crimei
17:45 Flash
20:00 Haos la Versailles
21:50 300 - Eroii de la Termopile
23:40 Omul din intuneric 2
03:00 Recuperatorul
04:35 Anomalie
07:05 Flash
09:20 Unicul si inegalabilul Ivan
10:55 Haos la Versailles
12:45 Furios si iute
14:30 Cutia neagra
16:35 Dragoste la a doua vedere
18:30 Dragoste de cinci stele
20:00 Fraierii
21:35 Alita: ingerul razboinic
23:30 Crimson Peak
00:15 Banditul zburator
02:15 Citeste si arde
03:50 Puscasi marini
05:45 Elvis
06:05 Mandrie si Prejudecata
08:05 Fraierii
09:40 Miraculos: Buburuza si Motan Noir - Filmul
11:15 Alita: ingerul razboinic
13:15 Mereu dragostea
18:15 O noapte la muzeu
22:30 Politistul din Beverly Hills
02:10 The Revenant: Legenda lui Hugh Glass
04:35 Phoenix
08:30 Mereu dragostea
12:25 ingeri si Demoni
16:20 Animale fantastice si unde le poti gasi
18:25 Familia Addams
20:00 Fara scapare
21:40 Un scandal britanic
22:40 Anihilare
01:35 Un print in America
03:25 Chloe
04:55 Jocul de-a detectivii
06:20 Jurnalul lui Bridget Jones
07:55 Animale fantastice si unde le poti gasi
10:00 Collateral Beauty: A doua sansa
11:35 Familia Addams
13:10 Hercule
14:45 Norocosul
18:30 Masina Timpului
20:00 Victoria si Abdul
21:45 Nu exista tara pentru batrani
01:05 Poveste adevarata
02:40 Terminatorul
04:25 Papusile rusesti

Ultimele știri

Priscilla Pointer
A murit Priscilla Pointer. Actrița din „Dallas” avea 100 de ani. A interpretat-o pe mama lui Cliff Barnes în celebrul serial american

Actrița Priscilla Pointer, care a jucat și în serialul Dallas, a murit la vârsta de 100 de ani. 

Vizual Comunicat de presă_30.04.2025_Cum să faci diferența dintre viață și moarte noua serie Digipedia Știință dedicată primului ajutor
Cum să faci diferența dintre viață și moarte: noua serie Digipedia Știință dedicată primului ajutor

Pe 2, 3 și 4 mai, de la ora 20:30, trei ediții speciale Digipedia Știință dedicate primului ajutor ne poartă în culisele unor lecții...

Fiica lui Robert De Niro, Airyn, dezvăluie că este transgender
Fiica lui Robert De Niro, Airyn, dezvăluie că este transgender: „Mi s-a spus mereu că sunt prea mult sau prea puțin din ceva”

Airyn De Niro, fiica în vârstă de 29 de ani a legendarului actor Robert De Niro și a actriței Toukie Smith, a dezvăluit public că este...

Partenerii noștri

Priscilla Pointer
A murit Priscilla Pointer. Actrița din „Dallas” avea...
Filmnow.ro
Vizual Comunicat de presă_30.04.2025_Cum să faci diferența dintre viață și moarte noua serie Digipedia Știință dedicată primului ajutor
Cum să faci diferența dintre viață și moarte: noua...
Filmnow.ro
Fiica lui Robert De Niro, Airyn, dezvăluie că este transgender
Fiica lui Robert De Niro, Airyn, dezvăluie că este...
Filmnow.ro
Hollywood, USA. 29th Apr, 2025. Stella Luna Ivery, Ellen Pompeo, Eli Christopher Ivery and Chris Ivery at Ellen Pompeo's Hollywood Walk of Fame Star Ceremony in Hollywood, CA on April 29, 2025 © Lisa OConnor/AFF-USA.com Credit: AFF/Alamy Live News
Ellen Pompeo, într-un rar portret de familie, pe...
Filmnow.ro
Miami Vice (1984)
Serialul poliţist „Miami Vice”, adaptat pentru ecran...
Filmnow.ro
Cérémonie de clôture du festival Canneseries saison 8 au palais des festivals à Cannes
Serialul „A Better Man”, premiat la Festivalul...
Filmnow.ro
Sebastian Stan și Blake Lively/ Profimedia
Cu cine mai ține legătura Sebastian Stan din...
Filmnow.ro
PFW - Miu Miu Arrivals AM
Jessica Alba, prima aniversare după divorțul de Cash...
Filmnow.ro
Christina Applegate left in tears as she researches her grandparents on the show Who Do You Think You Are?
Christina Applegate a dezvăluit că tatăl ei s-a stins...
Filmnow.ro