Artisans Craft Berlinale Bear Trophies Ahead Of 2022 Festival Ursul de Aur. Festivalul de Film de la Berlin 2022. Getty Images

Festivalul de Film de la Berlin 2022. Lungmetrajul care deschide Berlinala. Ce pelicule concurează pentru Ursul de Aur

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin se deschide în 10 februarie cu proiecţia în premieră mondială a peliculei „Peter von Kant”, semnată de regizorul francez François Ozon, a cărei acţiune este plasată în perioada de lockdown, informează DPA, transmite Agerpres.

Circa 800 de invitaţi sunt aşteptaţi să asiste la proiecţia peliculei „Peter von Kant”, o poveste despre „dragoste şi gelozie, seducţie şi umor”', potrivit site-ului festivalului. Din distribuţie fac parte actorii Denis Ménochet, Isabelle Adjani şi Hanna Schygulla.

Filmul este unul dintre cele 18 care concurează pentru Ursul de Aur, principalul trofeu acordat în cadrul festivalului.  

Vor fi proiectate producții din 15 țări, iar dintre acestea șapte sunt regizate de femei. De asemenea, 17 pelicule vor fi premiere mondiale. 

Anul acesta, în competiţie au fost selectate pelicule realizate, printre alţii, de cineaştii Claire Denis, Ursula Meier, Paolo Taviani, Ulrich Seidl şi Hong Sangsoo.

Berlinala, care se va desfăşura până pe 20 februarie, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, alături de evenimentele similare de la Cannes şi Veneţia, şi unul dintre puţinele care şi-a reluat proiecţiile în prezenţa spectatorilor.

Din cauza restricţiilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19, proiecţiile din timpul Berlinalei vor avea loc la o capacitate de 50% a sălilor de cinema.

Petrecerile şi recepţiile au fost anulate. Circa 400 de filme reprezentând toate genurile, duratele şi formatele vor fi proiectate.

Anul trecut, Ursul de Aur pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc", în regia lui Radu Jude, povestea unei profesoare blamate de comunitate după apariţia unor înregistrări indecente pe internet.

Berlin Prepares For 72nd Berlinale International Film Festival
Berlinale Palace, Berlin, Germania. Getty Images

Care sunt cele mai așteptate pelicule la ediția din 2022

În cursa pentru „Ursul de Aur” 2022 sunt filme ca „Both Sides of the Blade” al lui Claire Denis’, cu Juliette Binoche și starul din „Titane”, Vincent Lindon; „The Novelist’s Film” de Hong Sang-soo;  The Passengers of the Night de la Mikhael Hers, cu Charlotte Gainsbourg; Rimini ( regizor Ulrich Seidel); AEIOU — A Quick Alphabet of Love from German (Nicolette Krebitz); The Line, regizor Ursula Meier; „Call Jane”, debutul regizoral al scenaristului Phyllis Nagy, cu Elizabeth Banks, Kate Mara și Sigourney Weaver în distribuție.

De pe lista din 2022 lipsesc filmele marilor studiouri mari sau ale platformelor de streaming precum cele lansate la Veneția (Dune, The Power of the Dog) sau la Cannes (Stillwater, The French Dispatch), al treilea cel mai mare festival de film al lumii mergând pe o direcție „indie”, „art house”.

La secțiunea „Encounters” se regăsesc „Flux Gourmet”, noul film al regizorului britanic Peter Strickland (Katalin Varga); drama grecească  The City and the City (regizorii Christos Passalis și Syllas Tzoumerkas) și Queens of the Qing Dynasty de la regizorul canadian Ashley McKenzie cu  Sarah Walker și Ziyin Zheng.

În afara competiției, Berlinala aduce titluri ca „Alongside The Outfit”, debutul regizoral al scenaristului  „The Imitation Game”,  Graham Moore, premierele „Good Luck to You, Leo Grande” de Sophie Hyde cu Emma Thompson în rolul principal și filmul horror al lui Dario Argento, „Dark Glasses”, în care joacă fiica sa, actrița italiană Asia Argento.

Berlin Prepares For 72nd Berlinale International Film Festival
Logo-ul Berlinalei. Berlin, Germania, 2022. Getty Images

Iată lista peliculelor din competiția din 2022 a Festivalului de Film de la Berlin

2022 Berlin International Film Festival Competition

A E I O U – A Quick Alphabet of Love, dir. Nicolette Krebitz

Alcarràs, dir. Carla Simón

Both Sides of the Blade, dir. Claire Denis

Rimini, dir. Ulrich Seidl

Call Jane, dir. Phyllis Nagy

A Piece of Sky, dir. Michael Koch

Everything Will Be Ok, dir. Rithy Panh

The Line, dir. Ursula Meier

Leonora addio, dir. Paolo Taviani

The Passengers of the Night, dir. Mikhaël Hers

Nana (Before, Now & Then), dir. Kamila Andini

Peter von Kant, dir. François Ozon

Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush, dir. Andreas Dresen

Robe of Gems, dir. Natalia López Gallardo

The Novelist’s Film, dir. Hong Sangsoo

One Year, One Night, dir. Isaki Lacuesta

That Kind of Summer, dir. Denis Côté

Return to Dust, dir. Li Ruijun

Encounters 2022

A Little Love Package, dir. Gastón Solnicki

See You Friday, Robinson, dir. Mitra Farahani

Axiom, dir Jöns Jönsson

Brother in Every Inch, dir. Alexander Zolotukhin

Coma, dir. Bertrand Bonello

Father’s Day, dir. Kivu Ruhorahoza

Flux Gourmet, dir. Peter Strickland

The City and the City, dirs. Christos Passalis, Syllas Tzoumerkas

American Journal, dir. Arnaud des Pallières

Small, Slow but Steady, dir. Shô Miyake

MUTZENBACHER, dir. Ruth Beckermann

Queens of the Qing Dynasty, dir. Ashley McKenzie

Sonne, dir. Kurdwin Ayub

Unrest, dir. Cyril Schäublin

The Death of my Mother, dir. Jessica Krummacher

Isabelle Adjani
Isabelle Adjani. Profimedia

François Ozon şi Isabelle Adjani vor deschide ediţia din 2022 a Berlinalei

Pe 10 februarieare loc proiecţia filmului „Peter von Kant”, al regizorului francez François Ozon, având-o în rolul principal pe Isabelle Adjani, au anunţat organizatorii evenimentului, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Suntem deosebit de încântaţi să îl primim din nou pe François Ozon la festival şi să deschidem următoarea ediţie cu filmul său”, care va fi proiectat în selecţia oficială, a transmis conducerea Berlinalei.

„Pentru deschidere, am căutat un film care poate aduce lejeritate şi elan în cotidianul nostru sumbru”, a explicat acesta.

„Peter von Kant”, o „adaptare liberă” a filmului regizorului german Rainer Werner Fassbinder „Die bitteren Tränen der Petra von Kant”, este, potrivit Berlinalei, „un tur de forţă cinematografic prin conceptul de lockdown”.

Filmul îi are în distribuţie pe Isabelle Adjani şi pe Denis Menochet, nominalizaţi de două ori la premiile Cesar, dar şi pe actriţa germană Hanna Schygulla, una dintre muzele lui Fassbinder.

Mai multe filme ale lui François Ozon au fost alese în selecţia oficială a Berlinalei, printre care „Grâce a Dieu”, recompensat cu Marele Premiu al Juriului în 2019, şi „Huit Femmes”. Acest din urmă film va fi proiectat şi în acest an în cadrul unui omagiu cinematografic adus actriţei Isabelle Huppert, care va primi un Urs de Aur onorific.

„Este o mare plăcere şi o onoare să mă întorc la Berlin, de care mă leagă doar amintiri plăcute, la 22 de ani de la premiera filmului 'Gouttes d'eau sur pierres brulantes', tot o adaptare după Rainer Werner Fassbinder”, a declarat Ozon, citat în comunicatul Berlinalei.

Tokyo International Film Festival 2021 - Opening Ceremony
Isabelle Huppert. Getty Images

Isabelle Huppert va primi un Urs de Aur onorific pentru „o carieră excepțională”

Acest premiu, care recompensează o „carieră excepţională”, îi va fi înmânat actriţei pe 15 februarie în cadrul unei zile dedicate proiecţiei a şapte din cele circa 150 de filme, telefilme şi seriale de televiziune în care a jucat, printre care „La Pianiste”, de Michael Hanecke, şi „Sauve qui peut (la vie)”, de Jean-Luc Godard.

Isabelle Huppert, în vârstă de 68 de ani, este ”o artistă inimitabilă care nu ezită să îşi asume riscuri sau să se opună mainstream-ului”, au subliniat cei doi co-directori ai festivalului, Mariette Rissenbeek şi Carlo Chatrian, citaţi într-un comunicat.

„Ne gândim adesea la actori şi la actriţe ca la simple instrumente în mâinile cineaştilor. Cu actori şi actriţe precum Isabelle Huppert, această relaţie se transformă într-un schimb” în care artiştii sunt forţa motrice nu doar a emoţiilor, ci şi a creării conceptelor cinematografice”, subliniază aceştia.

International Jury Photocall - 72nd Berlinale International Film Festival
Membrii juriului Festivalului de Film de la Berlin, februarie 2022. Getty Images

Juriul, prezidat de M. Night Shyamalan

Juriul celui mai mare festival de film european după Cannes şi Veneţia va fi prezidat la cea de-a 72-a ediţie de regizorul american M. Night Shyamalan.

Din juriu mai fac parte regizorul braziliano-algerian Karim Ainouz, producătorul franco-tunisian Said Ben Said, regizoarea germană Anne Zohra Berrached, cineasta şi scriitoarea din Zimbabwe Tsitsi Dangarembga, regizorul japonez Ryusuke Hamaguchi şi actriţa daneză Connie Nielsen.

 

Programul Zilei

sâmbătă22.06
duminică23.06
luni24.06
marți25.06
miercuri26.06
joi27.06
vineri28.06
09:40 Pinguinii domnului Popper
11:10 Amor la Roma
12:35 Exodus: Zei si regi
15:00 Misterele Darrow: Cazul cantaretei
16:20 Roman J. Israel
20:00 Amnezie cu surprize
21:50 Total Recall. Memorie programata
23:40 Furtuna infinita
01:15 Badman: Cel mai tare din parcare
02:35 Vocile
04:20 Mame paralele
06:20 Blestemul
07:50 Amnezie cu surprize
09:40 Familia Addams 2 (D)
12:55 Jumanji: Nivelul urmator
14:50 Omul spectacol
16:30 Mortdecai
18:10 Eu si Marley
20:00 Adam intunecatul
22:05 Sunt spion
23:40 Speranta moare ultima
01:25 Gothika
03:00 Noapte alba
04:30 A venit sfarsitu'!
06:10 Nepretuit
07:50 Sunt spion
09:25 Zana Maseluta
11:05 Adam intunecatul
13:10 G.I. Joe: Represalii
14:55 Masa 19
16:20 Omul-Paianjen: intoarcerea acasa
18:25 Omu' de la Zoo
20:00 Ben-Hur
21:55 3000 de ani de dorinta
23:35 Ultimul samaritean
01:15 Boss Level. Capcana timpului
02:50 Cosmarul alb
04:25 Dincolo de usi
06:00 Omu' de la Zoo
07:35 Vinovat si victima
09:15 Ben-Hur
11:10 Categoria grea in actiune
12:50 Ce-o fi o fi...
14:20 Devotion: Eroii aerului
16:35 inainte de apus
17:55 Prestigiul
20:00 Puzzle chinezesc
21:55 Identitate
23:25 Vaduve
03:25 Orfana
05:25 Dheepan
07:15 Lipit de tine
09:10 in curte
10:45 Prestigiul
12:50 Blonda de la drept 2
14:20 Misiune: Imposibila. Natiunea secreta
16:25 Zi dupa zi
18:00 Echipa de incredere
21:25 Cu orice pret
23:05 Patru nunti si o inmormantare
01:00 Lunetistul: Misiune secreta
02:35 Fara zgomot 2
04:05 Supravietuitorul
06:05 Pizza cu lemn dulce
08:15 O alta sansa
11:40 Oameni mari si fara minte
13:15 Ziua in care s-a oprit Pamantul
14:55 Marshall
16:50 Iepurasul casei
20:00 Jerry Maguire
22:10 Insidious: Ultima cheie
23:50 Batman
02:35 Legaturi de sange
04:35 Datorie si onoare
06:10 Un an de pomina
09:20 Regina desertului
11:25 Viata electrizanta a lui Louis Wain
13:10 Ai tai ai mei si ai nostri
16:30 Banditul zburator
18:30 Joyride
22:15 Death Wish - Razbunarea
00:05 Destine de razboi
02:00 Praf si pulbere
03:15 Misiuni periculoase

Ultimele știri

Pierce Brosnan
Fiul lui Pierce Brosnan, fotografiat în Londra, după aproape 20 de ani. Actorul a rupt legătura cu el din cauza consumului de droguri

Christopher, fiul înstrăinat al lui Pierce Brosnan, a fost fotografiat pe străzile din Londra, la 19 ani de când celebrul actor a rupt...

'Daddio' Premiere, 2024 Tribeca Festival, New York, USA - 10 Jun 2024
Dakota Johnson, accident vestimentar la „Jimmy Kimmel Live”: Rochia mea...pur și simplu s-a desprins

Cea mai recentă apariție a actriței Dakota Johnson la „Jimmy Kimmel Live” nu a mers tocmai conform planului. Dakota s-a confruntat cu un...

donald sutherland si francine racette
Iubirile lui Donald Sutherland. Două mariaje eșuate, o aventură tumultoasă cu Jane Fonda și o a treia căsnicie de peste 50 de ani

Donald Sutherland, actorul care s-a stins din viață zilele trecute, la 88 de ani, a fost tatăl a cinci copii, printre care și al celebrului...

Partenerii noștri

FOTO Lumea este atrasă ca un magnet de „Camino de la Muerte”, cel mai periculos drum de pe glob. Cum și-a dobândit renumele
FOTO Lumea este atrasă ca un magnet de „Camino de la Muerte”, cel mai periculos drum de pe glob. Cum și-a dobândit...

FOTO Lumea este atrasă ca un magnet de „Camino de la Muerte”, cel mai periculos drum de pe glob. Cum și-a...

Descarca aplicatia Digi24 Digi24.ro
Andreea Marin, despre cum a ajuns să slăbească: „Am căzut pe stradă. Pur și simplu, în timpul filmărilor!” Ce i-a spus medicul
Andreea Marin, despre cum a ajuns să slăbească: „Am căzut pe stradă. Pur și simplu, în timpul filmărilor!” Ce i-a spus...

Andreea Marin, despre cum a ajuns să slăbească: „Am căzut pe stradă. Pur și simplu, în timpul...

PeRoz.ro
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia

Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din...

Utv.ro
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate ai!
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate ai!

O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce...

Digi-World.tv
Anca Țurcașiu, apostrofată de fani după ce s-a pozat în costum de baie, la 52 de ani: „Dependentă de atenție și atât!”
Anca Țurcașiu, apostrofată de fani după ce s-a pozat în costum de baie, la 52 de ani: „Dependentă de atenție și atât!”

Anca Țurcașiu, apostrofată de fani după ce s-a pozat în costum de baie, la 52 de ani: „Dependentă...

ProFM.ro
FOTO A râs toată Europa de el! Moment neverosimil la EURO 2024: ”Ați mai văzut așa ceva?”
FOTO A râs toată Europa de el! Moment neverosimil la EURO 2024: ”Ați mai văzut așa ceva?”

Un autogol cum rar se vede a avut loc în meciul dintre Turcia și Portugalia, din etapa a doua a...

DigiSport.ro
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la 30 centimetri
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la 30...

Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate...

Digi-AnimalWorld.tv
"Loc extraordinar și unic în lume". O plajă romană antică, îngropată de erupţia Muntelui Vezuviu, redeschisă publicului
"Loc extraordinar și unic în lume". O plajă romană antică, îngropată de erupţia Muntelui Vezuviu, redeschisă publicului

"Loc extraordinar și unic în lume". O plajă romană antică, îngropată de erupţia Muntelui Vezuviu...

Digi-Life.tv
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut rău o clipă!”
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut rău o...

Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu...

DigiFM.ro