filme oscar 2024 Premiile Oscar 2024, filme Oscar 2024. Profimedia

Lucruri inedite despre premiile Oscar 2024. Bradley Cooper, a cincea persoană în viaţă cu cele mai multe nominalizări, care nu a câştigat un Oscar

"Oppenheimer" are 78% şanse de a câştiga premiul pentru "cel mai bun film" la gala Oscar 2024, conform unui model matematic, scrie The Hollywood Reporter. La rândul lor, cei de la BBC au găsit mai multe repere inedite care ar putea fi atinse la ceremonia din acest an, de la Los Angeles.

Cifra 13

"Oppenheimer" conduce lista nominalizărilor (13), cele mai multe de la "The Shape of Water". În total, 13 filme au fost nominalizate la cel puţin una dintre categoriile "cel mai bun film", "regizor" sau o categorie de interpretare. Numele concurenţilor de top Cillian Murphy, Lily Gladstone, Cord Jefferson este format fiecare din 13 litere. Cuvântul "Ken" apare de exact 13 ori în versurile piesei "I'm Just Ken", potrivit THR, transmite News.ro.

‘Oppenheimer’  Premiere at O
Kenneth Branagh, Rami Malek, Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh, Cillian Murphy, Christopher Nolan, Robert Downey Jr., Josh Hartnett. Premiera "Oppenheimer". Londra 2023. Profimedia

Emma Stone ar putea intra într-un club exclusivist

Vedeta din "The Poor Things" ar putea deveni a opta actriţă care câştigă două premii Oscar până la vârsta de 35 de ani, după ce a mai câştigat pentru "La La Land" în 2017. Ea ar păşi pe urmele lui Meryl Streep, Jodie Foster, Elizabeth Taylor, Bette Davis, Luise Rainer, Olivia de Havilland şi Hilary Swank. Niciun actor de sex masculin nu a reuşit vreodată aceeaşi performanţă.

Stone este, de asemenea, doar a doua femeie nominalizată atât pentru interpretare, cât şi pentru producţie pentru acelaşi film, după Frances McDormand cu "Nomadland" în 2020. Dar victoria lui Stone în categoria "cea mai bună actriţă" este departe de a fi garantată, categoria fiind văzută ca o luptă strânsă între ea şi vedeta din "Killers of the Flower Moon", Lily Gladstone.

USA. Emma Stone and Mark Ruffalo in the (C)Searchlight Pictures new film : Poor Things (2023). Plot: The incredible tale and fantastical evolution of Bella Baxter, a young woman brought back to life by the brilliant and unorthodox scientist Dr. Godwin Ba
Emma Stone. Poor Things (2023). Profimedia

"The Holdovers" a reuşit un miracol de Crăciun

"The Holdovers" este primul film de Crăciun care a fost nominalizat la categoria "cel mai bun film" de la "Miracle on 34th Street", în 1948. ("It's A Wonderful Life" a fost nominalizat cu un an mai devreme). Spune povestea unui profesor morocănos care trebuie să rămână în internatul său în perioada Crăciunului pentru a supraveghea copiii care nu se duc acasă de sărbători. Paul Giamatti este nominalizat pentru "cel mai bun actor", iar Da'Vine Joy Randolph este favorită la categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar".

critics choice (4)
Paul Giamatti, cel mai bun actor (“The Holdovers"). Profimedia. 2024 Critics Choice Awards

Coloana sonoră a filmului "Barbie" ar putea avea mai multe şanse la un trofeu decât regizoarea sa

În ciuda faptului că a ratat selecţiile la "cel mai bun regizor" şi "cea mai bună actriţă", nominalizările pentru "Barbie" au intrat deja în istoria premiilor Oscar. Greta Gerwig, care a regizat şi co-scris filmul, este singura regizoare care a avut primele trei filme nominalizate pentru "cel mai bun film" - "Lady Bird", "Little Women" şi "Barbie".

Cu toate acestea, este posibil ca "Barbie" să câştige doar unul dintre cele opt premii la care este nominalizat - "cel mai bun cântec original" pentru "What Was I Made For?" cântat de Billie Eilish. Acest lucru ar reflecta parcursul filmului "A Star is Born" din 2018, filmul lui Bradley Cooper, care a obţinut, de asemenea, opt nominalizări, dar a câştigat doar la categoria cântec, pentru piesa "Shallow" a lui Lady Gaga.

"Barbie" film trailer
Ryan Gosling, în fimul „Barbie”. 2023. Profimedia

Cillian Murphy este gata să întrerupă o tendinţă de un deceniu

Se aşteaptă ca "Oppenheimer" să domine gala, cu victorii probabile la categoriile majore, inclusiv la "cea mai bună imagine". Dacă starul său irlandez Cillian Murphy va câştiga şi el, va fi pentru prima dată din 2012 când aceeași peliculă va câştiga atât premiul pentru "cel mai bun actor", cât şi "cel mai bun film". Ultimul a fost "The Artist" şi starul său Jean Dujardin.

Cillian Murphy ar fi primul câştigător de origine irlandeză al premiului pentru "cel mai bun actor".

Este o poveste diferită în cazul "celei mai bune actriţe", care în ultima vreme se potriveşte mai des cu premiul pentru "cea mai bună imagine".

Doi dintre ultimii trei câştigători ai premiului pentru "cel mai bun film", "Nomadland" şi "Everything Everywhere All At Once", au câştigat şi premiul pentru "cea mai bună actriţă" pentru vedetele lor, Frances McDormand, respectiv Michelle Yeoh.

"Small Things Like These" Press Conference - 74th Berlinale International Film Festival
Cillian Murphy, la conferința de presă pentru „Small things like these”. Berlinala 2024. Profimedia

Sunt patru cupluri nominalizate la Oscaruri anul acesta

Justine Triet, nominalizată la categoria "cel mai bun regizor", este recunoscută şi la categoria "scenariu original", alături de soţul ei, Arthur Harari. Cei doi sunt nominalizaţi împreună pentru că au scris "Anatomy of a Fall", una dintre cele cinci selecţii pe care le are filmul. La ceremonia Globurile de Aur, Triet a explicat că cei doi au scris filmul "blocaţi în apartamentul nostru" în timpul pandemiei şi "în mod ciudat", a glumit ea, nu s-au omorât unul pe celălalt ca urmare a acestui lucru.

Christopher Nolan şi Emma Thomas sunt nominalizaţi în calitate de producători pentru "Oppenheimer", la categoria "cel mai bun film".

Recent căsătoriţi, Greta Gerwig şi Noah Baumbach, de la "Barbie", sunt nominalizaţi împreună pentru scenariul filmului, în timp ce Margot Robbie şi Tom Ackerley sunt nominalizaţi ca producători pentru "cea mai bună imagine".

'The Boys In The Boat' Special Screening, New York, USA - 13 Dec 2023
Greta Gerwig și Noah Baumbach. Profimedia

Bradley Cooper este a cincea persoană în viaţă cu cele mai multe nominalizări care nu a câştigat niciodată un Oscar

Cooper, care a devenit celebru după ce a jucat în "The Hangover", a fost nominalizat de 12 ori, datorită activităţii sale în calitate de actor, regizor şi scenarist pentru mai multe filme. Dar nu a câştigat niciodată niciunul dintre premiile la care a fost nominalizat.

Singurele persoane care au obţinut mai multe nominalizări fără să câştige sunt inginerul de sunet Greg P. Russell (16 nominalizări), compozitorul Thomas Newman (15), compozitoarea Diane Warren (15) şi supervizorul de efecte speciale Daniel Sudick (13).

Este puţin probabil ca Cooper să îşi întrerupă seria anul acesta, întrucât filmul său "Maestro" nu este pronosticat să câştige la categoriile la care este nominalizat - "cel mai bun actor", "cel mai bun film" şi "cel mai bun scenariu original".

Bradley Cooper în Maestro
Bradley Cooper în "Maestro" / Foto: Profimedia

Unul dintre nominalizaţi a regizat anterior videoclipuri pentru Jamiroquai

Drama despre Auschwitz "The Zone of Interest" are cinci nominalizări la premiile Oscar - inclusiv una pentru regizorul său britanic Jonathan Glazer. El a avut o carieră lungă şi variată. În urmă cu trei decenii, regiza reclame pentru Stella Artois şi Guinness. De asemenea, s-a aflat în spatele videoclipurilor pentru melodii de la Radiohead, Massive Attack, Blur şi, poate cel mai important, Jamiroquai.

Doi nominalizaţi au stabilit un record pentru actorii gay

Pentru prima dată în istorie, doi actori gay declaraţi sunt nominalizaţi pentru că au interpretat personaje gay declarate. Este vorba de Colman Domingo, care îl portretizează pe activistul pentru drepturile civile Bayard Rustin, şi de Jodie Foster, care o interpretează pe prietena şi antrenoarea înotătoarei Diana Nyad, Bonnie Stoll.

Singura dată când un actor homosexual a mai fost nominalizat a fost Sir Ian McKellen, pentru "Gods and Monsters", în 1998, tot pentru interpretarea unui personaj homosexual.

jodie foster (2)
Annette Bening, Jodie Foster. Nyad (2023). Profimedia

Martin Scorsese este cel mai vârstnic nominalizat vreodată pentru "cel mai bun regizor"

Scorsese a fost nominalizat anul acesta pentru al 10-lea său Oscar - stabilind un nou record pentru un regizor în viaţă, depăşindu-l pe Steven Spielberg.

scorsese (2)
Martin Scorsese. Profimedia

William Wyler, regizorul lui "Ben Hur", deţine recordul, cu 12.

La 81 de ani, Scorsese este, de asemenea, cel mai vârstnic nominalizat vreodată la această categorie. Precedentul deţinător al recordului a fost John Huston, care a fost nominalizat în 1985 pentru "Prizzi's Honor", când avea 79 de ani. Cel mai în vârstă câştigător este Clint Eastwood, care avea 74 de ani când a câştigat pentru "Million Dollar Baby".

Totuşi, cel mai în vârstă nominalizat în acest an este compozitorul John Williams, recunoscut la categoria "muzică originală" pentru "Indiana Jones and the Dial Of Destiny" la vârsta de 92 de ani.

Durata medie a peliculelor nominalizate pentru cel mai bun film din acest an este de 138 de minute
"Past lives" şi "The Zone of Interest" au doar 1h 44m fiecare, dar "Oppenheimer" al regizorului Christopher Nolan are trei ore, iar "Killers of the Flower Moon" al lui Scorsese are 206 minute.

Lily Gladstone este prima americancă nativă nominalizată la categoria "cea mai bună actriţă"

Vedeta în vârstă de 37 de ani nu este prima interpretă autohtonă nominalizată pentru cea mai bună actriţă - Keisha Castle-Hughes din "Whale Rider" şi Yalitza Aparicio din "Roma" au precedat-o. Dar este prima din SUA. Actriţa provine dintr-o rezervaţie indiană Blackfeet din nordul statului Montana. Ea a câştigat deja premii la SAG Awards şi la Globurile de Aur, iar în ambele discursuri de acceptare a vorbit pe scurt Blackfeet, limba sa algonquiană maternă.

"Killers of the Flower Moon"
Leonardo DiCaprio și Lily Gladstone, în "Killers of the Flower Moon" / Foto: Profimedia

La categoriile de interpretare din acest an sunt 10 nominalizaţi pentru prima dată

Emily Blunt, Danielle Brooks, Sterling K Brown şi Colman Domingo au primit anul acesta primele lor nominalizări la Oscar. America Ferrera, Lily Gladstone şi Cillian Murphy candidează, de asemenea, pentru prima dată la un Oscar.

Ceilalţi actori nominalizaţi pentru prima dată sunt Sandra Hüller, Jeffrey Wright şi Da'Vine Joy Randolph.

77th British Academy Film Awards, Arrivals, Royal Festival Hall, London, UK - 18 Feb 2024
Da'Vine Joy Randolph. BAFTA 2024. Profimedia

"American Fiction" a bătut deja un record

Este prima dată când doi actori de culoare, Jeffrey Wright şi Sterling K Brown, sunt nominalizaţi la categoriile principal şi secundar pentru acelaşi film.

"American Fiction" spune povestea unui autor de culoare frustrat, care scrie în glumă o carte pe seama stereotipurilor rasiale, doar pentru ca editorii să se dea peste cap pentru a o lansa.

Singura nominalizare a filmului "May December" pentru "cel mai bun scenariu original" menţine vie o tendinţă a Academiei
La 20 din ultimele 22 de ceremonii ale Oscarurilor, cel puţin un film a fost nominalizat doar pentru scenariu. Anul acesta, "May December" este nominalizat pentru scenariul său, scris de Samy Burch - dar filmul a ratat toate celelalte categorii. Filmul lui Julianne Moore se alătură nominalizărilor anterioare "Knives Out", "Borat", "My Big Fat Greek Wedding", "Molly's Game" şi "Straight Outta Compton".

Robert Downey Jr va câştiga aproape sigur un Oscar datorită lui Christopher Nolan

Ceea ce reprezintă o schimbare faţă de 2008 şi faţă de precedenta nominalizare a lui Downey Jr la categoria "cel mai bun actor în rol secundar" pentru "Tropic Thunder". În acel an, el a pierdut în faţa Jokerului lui Heath Ledger din "The Dark Knight", regizat de Christopher Nolan. Anul acesta, Downey Jr. va câştiga aproape sigur, datorită prestaţiei sale din "Oppenheimer", un film regizat întâmplător tot de Christopher Nolan.

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. în "Oppenheimer" / Foto: Profimedia

Un compozitor a murit înainte ca nominalizarea sa la Oscar să fie anunţată

Muzicianul canadian Robbie Robertson, cunoscut şi ca membru al grupului rock The Band, a compus coloana sonoră a filmului "Killers of the Flower Moon". Robertson şi Martin Scorsese au colaborat la mai multe filme de-a lungul deceniilor, dar compozitorul a murit din păcate în august anul trecut, înainte ca filmul să fie lansat.

Muzicianul a mai lucrat la muzica unor filme precum "Raging Bull", "The King of Comedy", "The Color of Money", "Casino", "Gangs of New York", "The Wolf of Wall Street" şi "The Irishman".

El este nominalizat postum pentru "cea mai bună coloană sonoră originală" - iar Scorsese a dedicat "Killers of the Flower Moon" memoriei lui Robertson.

Nu ar fi existat "Oppenheimer" fără "Twilight"

Christopher Nolan a decis să facă un film despre J. Robert Oppenheimer după ce a lucrat la "Tenet" cu Robert Pattinson, starul din "Twilight".

Actorul i-a făcut cadou lui Nolan o colecţie de discursuri ale lui Oppenheimer când au terminat filmările, iar când Nolan le-a citit, a fost inspirat să facă filmul.

Cea de-a 96-a ediţie a premiilor Oscar va va avea loc la Los Angeles, în 10 martie.

Rendezvous With Christopher Nolan Photocall - The 71st Annual Cannes Film Festival
Christopher Nolan. Getty Images

Programul Zilei

marți25.06
miercuri26.06
joi27.06
vineri28.06
sâmbătă29.06
duminică30.06
06:00 Omu' de la Zoo
07:35 Vinovat si victima
09:15 Ben-Hur
11:10 Categoria grea in actiune
12:50 Ce-o fi o fi...
14:20 Devotion: Eroii aerului
16:35 inainte de apus
17:55 Prestigiul
20:00 Puzzle chinezesc
21:55 Identitate
23:25 Vaduve
03:25 Orfana
05:25 Dheepan
07:15 Lipit de tine
09:10 in curte
10:45 Prestigiul
12:50 Blonda de la drept 2
14:20 Misiune: Imposibila. Natiunea secreta
16:25 Zi dupa zi
18:00 Echipa de incredere
21:25 Cu orice pret
23:05 Patru nunti si o inmormantare
01:00 Lunetistul: Misiune secreta
02:35 Fara zgomot 2
04:05 Supravietuitorul
06:05 Pizza cu lemn dulce
08:15 O alta sansa
11:40 Oameni mari si fara minte
13:15 Ziua in care s-a oprit Pamantul
14:55 Marshall
16:50 Iepurasul casei
20:00 Jerry Maguire
22:10 Insidious: Ultima cheie
23:50 Batman
02:35 Legaturi de sange
04:35 Datorie si onoare
06:10 Un an de pomina
09:20 Regina desertului
11:25 Viata electrizanta a lui Louis Wain
13:10 Ai tai ai mei si ai nostri
16:30 Banditul zburator
18:30 Joyride
22:15 Death Wish - Razbunarea
00:05 Destine de razboi
02:00 Praf si pulbere
03:15 Misiuni periculoase
09:30 Calatoriile lui Gulliver
10:55 Joyride
12:25 Poarta Stelara
14:30 Hotelul Marigold
16:30 Muntele dintre noi
18:15 Un plan sclipitor
20:00 Drumul unui caine catre casa
21:35 Trenul asasinilor
23:35 Patologie
01:05 Jocul asasinilor
01:30 Goliat: in plasa minciunilor
02:40 Fericirea incepe azi
03:30 Orasul zeilor
04:15 Mafia Mamma
05:35 in timp ce tu dormeai
05:50 Casa dulce casa
07:35 Trenul asasinilor
09:35 Drumul unui caine catre casa
11:10 Azi 13 maine 30
12:45 Primul Contact
14:35 Invadarea lumii : Batalia Los Angeles
16:25 Parintele Stu
18:25 Oda bucuriei
20:00 Transporter: Mostenirea
23:15 Matrix Renasterea

Ultimele știri

"Asteroid City" Photocall - The 76th Annual Cannes Film Festival
Scarlett Johansson confirmă că va juca în noul film Jurassic World: Nu-mi vine să cred! Mi-am dorit asta atât de mult

Scarlett Johansson confirmă că va juca în noul film al francizei Jurassic World și dezvăluie că este un fan al francizei cu dinozauri.

EXCLUSIVE: Sir Ian McKellen Is Back On His Feet After His Horror Fall Off A West End Stage In London - 24 Jun 2024
Ian McKellen, fotografiat pe străzile din Londra, la o săptâmână după ce a căzut de pe scenă în timpul unei piese de teatru

Sir Ian McKellen a fost văzut pe străzile din Londra, pentru prima dată de la căderea sa de pe o scenă, în timpul unui spectacol de teatru...

angelina jolie si jon voight
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai vorbesc de 20 de ani

Jon Voight, tatăl renumitei actrițe Angelina Jolie, a făcut recent declarații rare despre relația sa cu fiica lui și nepoata sa, Vivienne...

Partenerii noștri

O femeie a murit după ce a fost proiectată de banda de alergare prin fereastră și a căzut de la etajul 3
O femeie a murit după ce a fost proiectată de banda de alergare prin fereastră și a căzut de la etajul 3

O femeie a murit după ce a fost proiectată de banda de alergare prin fereastră și a căzut de la etajul 3

Descarca aplicatia Digi24 Digi24.ro
Val de reacții după ce o mireasă i-a cerut soțului cel mai bizar lucru înainte de nuntă: „Nu vreau să mă fac de rușine”
Val de reacții după ce o mireasă i-a cerut soțului cel mai bizar lucru înainte de nuntă: „Nu vreau să mă fac de rușine”

Val de reacții după ce o mireasă i-a cerut soțului cel mai bizar lucru înainte de nuntă: „Nu vreau...

PeRoz.ro
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele indecente
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele indecente

Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat...

Utv.ro
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate ai!
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate ai!

O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce...

Digi-World.tv
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de euro pe noapte
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de euro pe...

Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de...

ProFM.ro
Situație inedită la EURO: o națională s-a calificat în optimi fără să marcheze un singur gol!
Situație inedită la EURO: o națională s-a calificat în optimi fără să marcheze un singur gol!

Cum a fost posibil.

DigiSport.ro
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”

Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un...

Digi-AnimalWorld.tv
"Loc extraordinar și unic în lume". O plajă romană antică, îngropată de erupţia Muntelui Vezuviu, redeschisă publicului
"Loc extraordinar și unic în lume". O plajă romană antică, îngropată de erupţia Muntelui Vezuviu, redeschisă publicului

"Loc extraordinar și unic în lume". O plajă romană antică, îngropată de erupţia Muntelui Vezuviu...

Digi-Life.tv
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas cu un gust amar despre ce s-a întâmplat!”
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas cu un gust...

Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut...

DigiFM.ro