jeremy irons Jeremy Irons. Profimedia

Jeremy Irons, la 75 de ani. 10 lucruri mai puțin cunoscute despre unul dintre cei mai talentați și premiați actori ai generației sale

Jeremy Irons, celebru nu numai în producţii cinematografice consacrate, ci şi pe marile scene de teatru, s-a născut la 19 septembrie 1948, la Cowes, pe Insula Wight, situată în sudul Angliei. Copilăria şi-a petrecut-o pe aceeaşi insulă, în localitatea St. Helens, notează jeremyirons.net.

A urmat Şcoala Sherbourne din Dorset, Anglia, apoi s-a pregătit la Şcoala de Teatru Old Vic din Bristol. A obţinut un doctorat onorific în arte la Universitatea Solent din Southampton, Anglia, în anul 2008.

A debutat pe scenă în 1971, în ''Hay Fever'', alături de trupa de la Old Vic, din care a făcut parte timp de trei ani. S-a mutat apoi la Londra, iar prima piesă în care a jucat aici a fost ''Godspell'' (1973), în rolul Sfântului Ioan Botezătorul. Doi ani mai târziu, în 1975, face un prim pas către televiziune, în rolul lui Franz Liszt din miniseria BBC ''Notorious Woman''.

Pe marele ecran a debutat în 1980, cu rolul lui Mihail Fokine, în filmul ''Nijinsky'', iar un an mai târziu îl putem vedea în pelicula ''The French Lieutenant's Woman'' (1981). În acelaşi an, se bucură de o popularitate tot mai mare odată cu rolul principal din serialul de televiziune ''Brideshead Revisited'' (1981), o adaptare după romanul semnat de Evelyn Waugh, pentru care a primit nominalizări la Premiile Emmy, British Academy şi Globul de Aur, la categoria "cel mai bun actor", arată Agerpres. Jeremy Irons a continuat să joace în numeroase filme pentru televiziune, unul dintre cele mai cunoscute fiind ''Tales from Hollywood'' (1992).

Lolita
Jeremy Irons 1997, Lolita. Profimedia

Jeremy Irons, un actor complex ce excelează în personaje contradictorii, e câștigător al premiilor Tony, Oscar și Globul de Aur

În 1984, a debutat pe Broadway, în piesa ''The Real Thing'', având-o ca parteneră pe actriţa Glenn Close, pentru acest rol primind trofeul Drama League şi premiul Tony pentru "cel mai bun actor". Se reîntâlneşte cu Glenn pe platourile de filmare la "Reversal of Fortune" - ''Misterul familiei Von Bulow'' (1990), în regia lui Barbet Schroeder. Rolul principal din acest film, cel al lui Claus von Bulow, i-a adus lui Irons premiile Oscar şi Globul de Aur în 1991.

Actor complex, ce excelează în personaje contradictorii, care, sub aparenţa unor gentlemeni desăvârşiţi ascund patimi şi dezechilibre grave, Jeremy Irons se remarcă şi într-un dublu rol, în thrillerul psihologic ''Dead Ringers'' (1988), pentru care este distins cu premiile New York Film Critics Circle Award, Chicago Film Critics Association Award şi Genie Award pentru "cel mai bun actor", potrivit volumului "Dicţionar de cinema" (1997) şi www.thefamouspeople.com.

Jeremy Irons îşi continuă cariera prolifică, remarcându-se în filme precum ''Kafka'' (1991), ''M. Butterfly'' (1993), ''The House Of The Spirits'' (1993), ''The Lion King'' (vocea lui Scar, 1994), ''Die Hard With A Vengeance'' (1995), ''Stealing Beauty'' (1996) sau ''Lolita'' (1997).

În 1997, a regizat, dar a şi jucat, alături de soţia sa, actriţa Sinead Cusack, în filmul pentru televiziune ''Mirad'', iar în 1998, a fost Aramis în ''The Man in the Iron Mask''. Continuă să joace atât în filme de televiziune, cât şi pe marele ecran.

La începutul anului 2000, a lucrat la proiecte importante, precum ''And Now ... Ladies and Gentlemen'' (2002), în regia lui Claude Lelouch, ''The Time Machine'' (2002), ''Callas Forever'', în regia lui Franco Zeffirelli, şi filmul de televiziune ''Last Call'' (2002). În 2005, îl putem vedea în producţia HBO ''Elizabeth I'', în rolul lui Robert Dudley, duce de Leicester, pentru care a câştigat Globul de Aur, Screen Actors Guild Awards şi premiul Emmy, în 2011 - în ''Law and Order: Special Victims Unit'', iar în 2012 - în ''The Simpsons'' (voce).

Filmele pe marele ecran

Cât despre filmele de pe marele ecran, s-a remarcat în numeroase producţii, printre care ''The Merchant of Venice'' (2004), ''Being Julia'' (2004), ''Kingdom of Heaven'' (2005), ''Casanova'' (2005). În ultima perioadă, l-am putut vedea în ''The Words'' (2012), ''Beautiful Creatures'' (2013), ''The Man Who Knew Infinity'' (2015), ''Race'' (2016), ''Batman v Superman: Dawn of Justice'' (2016), ''Assassin's Creed'' (2016), ''Justice League'' (2017), ''An Actor Prepares'' (2017), ''Better Start Running'' (2018).

Jeremy Irons nu a renunţat nici la cariera în teatru, continuând să joace în numeroase spectacole, unele dintre cele mai apreciate fiind ''Richard al II-lea'' (1986 şi 1987), pentru The Royal Shakespeare Company, în care a deţinut rolul principal şi, mai recent, ''Long Day's Journey into Night'' (2016), pe scena Teatrului Bristol Old Vic.

Actorul a prezidat în 2020 juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin (20 februarie - 1 martie).

În 2021, Jeremy Irons a interpretat rolul principal în filmul "Munich: The Edge of War", produs de platforma de streaming Netflix, o adaptare a bestsellerului "Munich", publicat în 2017 de scriitorul Robert Harris, informa Variety. Acţiunea filmului este plasată în toamna anului 1938, când Europa se afla în prag de război. Adolf Hitler se pregătea să invadeze Cehoslovacia, iar guvernul britanic, condus de Neville Chamberlain, încerca disperat să găsească o soluţie paşnică. Pe măsură ce tensiunea se amplifică, un funcţionar public britanic, Hugh Legat, şi un diplomat german, Paul von Hartmann, călătoresc la Munchen pentru a participa la o conferinţă organizată în regim de urgenţă. După începerea negocierilor, cei doi vechi prieteni constată că au ajuns să se afle în centrul unei veritabile reţele de subterfugii politice şi într-un pericol cât se poate de real. Jeremy Irons l-a interpretat pe Neville Chamberlain, iar actorul George McKay, cunoscut din filmul "1917", pe Hugh Legat. Distribuţia filmului i-a include şi pe actorii Jannis Niehwohner, Liv Lisa Fries, Erin Doherty, Sandra Huller, August Diehl, Robert Bathurst şi Marc Limpach.

Tot în 2021, Jeremy Irons s-a alăturat distribuţiei filmului "Gucci", pe care l-a pregătit Ridley Scott despre asasinarea lui Maurizio Gucci, nepotul celui care a creat celebra marcă italiană de modă, şi din a cărui echipă au făcut parte vedete ca Lady Gaga, Al Pacino, Adam Driver şi Jared Leto, relata EFE. Irons a jucat rolul lui Rodolfo Gucci, tatăl lui Maurizio Gucci, care a fost interpretat de Adam Driver, în timp ce Lady Gaga a interpretat-o pe fosta soţie a acestuia, Patrizia Reggiani, acuzată că a planificat asasinatul, supranumită "văduva neagră" după ce a fost condamnată la 20 de ani de închisoare.

În 2022, Irons a jucat în miniseria "The Pentaverate", iar în 2023 în pelicula "The Flash".

jeremy irons (8)
Jeremy Irons. The Borgias. Profimedia

10 lucruri mai puțin cunoscute despre Jeremy Irons

  • Jeremy Irons s-a căsătorit cu Julie Hallam în 1969, dar au divorțat la scurt timp. A urmat mariajul cu actrița irlandeză Sinéad Cusack, în 1978. Au doi copii împreună: Samuel Irons (născut în 1978), care este fotograf și a jucat împreună cu tatăl său în Danny, Campionul Lumii, și Max Irons (născut în 1985), care este actor, de asemenea.
'Lorraine' TV show, London, UK - 29 Oct 2018
Max Irons, fiul lui Jeremy Irons. Profimedia
Das Geheimnis Seiner Liebe
Sinead Cusack, Jeremy Irons. Profimedia
  • E pasionat de fotbal
  • În tinerețe, Jeremy Irons a fost tobosarul trupei Four Pillars of Wisdom.
  • Este recunoscut drept una dintre cele mai bune voci ale Marii Britanii, dând glas personajelor din filmele de animații ori ca narator, regasindu-se pe divese audiobookuri și ghiduri audio.
  • La premiile Tony din 1991, Irons a fost una dintre puținele celebrități care au purtat panglica roșie pentru a sprijini lupta împotriva SIDA. De altfel, a fost prima vedetă care a purtat-o pe ecran.
  • În timpul unei sesiuni Q&A din 2007, cu The Guardian, Irons l-a numit pe Tony Blair drept persoana pe care o admira cel mai mult, „pentru capacitatea de a trăi atât de public, conștient în același timp de faptul că nu este perfect”. L-a numit în schimb pe George W. Bush persoana pe care o disprețuia cel mai mult.
  • Este implicat în numeroae actiuni filantropice
  • El și familia sa sunt catolici: „Nu prea merg la biserică pentru că nu-mi place să aparțin unui club, nu mă duc la spovedanie sau așa ceva, pentru că nu cred în asta. Dar încerc să fiu conștient de greșelile mele și merg ocazional la slujbă. Nu mi-ar plăcea să fiu o persoană care nu a avut o latură spirituală pentru că nu există nimic care să te hrănească în viață în afară de terapia la cumpărături”.
  • Jeremy Irons deține mai multe proprietăți imobiliare: castelul Kilcoe de lângă Ballydehob, County Cork, Irlanda, pe care și l-a dorit pictat în culoarea tradițională ocru, care a fost raportată greșit ca fiind „roz”. Are, de asemenea, o reședință în The Liberties of Dublin, precum și o casă în orașul său natal Cowes, una în Watlington, Oxfordshire și o alta în Notting Hill, Londra.
  • În martie 2016, Irons a declarat pentru programul BBC Radio 4 Today că va refuza invitația la palat de a accepta o onoare de Anul Nou, dacă va sosi vreodată: „Am devenit actor pentru a fi un ticălos și un vagabond, nu cred că ar fi potrivit ca instituția să mă accepte ca pe unul dintre ei, pentru că nu sunt.”

Programul Zilei

vineri22.09
sâmbătă23.09
duminică24.09
luni25.09
marți26.09
miercuri27.09
joi28.09
06:55 Un an de pomina
08:35 Vinovatul
10:00 Stewardesa
11:25 O zi ca oricare alta
13:10 Adevaratul curaj
14:55 S.W.A.T. - Trupe de elita
16:50 Chemarea strabunilor
18:25 Oameni mari si fara minte
20:00 Visuri intr-un cartier din New York
22:20 Traind printre demoni: E mana diavolului
00:35 Ted
02:15 Atomic Blonde: Agenta sub acoperire
04:05 Un taram ciudat
05:55 Nepretuit
07:35 Oameni mari si fara minte
09:15 Chemarea strabunilor
10:50 Visuri intr-un cartier din New York
13:10 De neoprit
14:45 Mereu in offside
16:25 Hereafter: Dincolo de viata
18:30 Aeon Flux
21:35 G.I. Joe: Ascensiunea Cobrei
23:30 Iuda si Mesia negru
01:30 Hitman: Agent 47
03:05 Cazul Novack
04:30 Nu da inapoi 2
06:10 Hereafter: Dincolo de viata
08:15 O familie de cosmar
09:50 Ricoseu
11:15 G.I. Joe: Ascensiunea Cobrei
13:10 Regele Scorpion
14:35 Povestea unui campion
16:40 Misterul inaltarii
18:20 Ruby Sparks
20:00 Dune
22:30 Priest: Razbunatorul
23:50 Joc diabolic
01:15 Split
03:10 Teoria conspiratiei
05:20 Wikileaks: A cincea putere in stat
07:20 Misterul inaltarii
09:00 Dune
11:30 Dansul dragostei: Batalia starurilor
13:20 Face toti banii
14:50 Pestele cel mare
16:50 Fracul Magic
18:25 Adam
20:00 Regina desertului
22:05 Malignant - incarnarea raului
23:55 Patru baieti si o geanta
03:00 Northmen. Ultimii vikingi
04:35 Varful piramidei
06:30 O ora de liniste
07:45 Face toti banii
09:15 Nopti in Rodanthe
10:50 Regina desertului
12:55 Tonul perfect 3: Ultima strigare
14:25 Lara Croft Tomb Raider: Leaganul Vietii
16:15 Gool! 2
18:05 Jack Reacher: Sa nu te intorci niciodata!
21:50 Marshall
23:40 Babyteeth: Prima iubire
01:35 Asiguratorul
03:00 stiu ce-ai facut asta-vara
04:35 Sange pentru sange
07:55 Peppermint: Gustul razbunarii
09:30 sansa vietii
10:55 Marshall
12:50 Am cumparat o gradina zoologica
14:50 Miss Agent Secret 2: inarmata si seducatoare
16:40 Star Trek. Dincolo de infinit!
18:35 Impostorul
20:00 Jack Ryan: Agentul din umbra
21:45 Vinovat si victima
23:25 Prietenie cu folos
01:10 Lumina vietii mele
03:05 Urmarirea
05:00 Thomas cel ciudat
06:30 Miss Agent Secret 2: inarmata si seducatoare
08:20 Vinovat si victima
10:00 Prea frumos sa fie adevarat
11:25 Jack Ryan: Agentul din umbra
13:10 Minciuni adeverite
14:40 Indiana Jones si regatul craniului de cristal
16:35 Refugiu pentru viata
18:25 in transa
20:00 in curte
21:35 World Trade Center
23:40 Ghidul sexy al unei fete cuminti
01:10 Avocatul
03:05 Django dezlantuit
05:45 Hitman's Bodyguard 2: Nevasta asasinului

Ultimele știri

Elijah Wood/ Profimedia
Frodo din „Stăpânul inelelor”, așa cum nu l-ai mai văzut până acum. Elijah Wood este de nerecunoscut în filmul „The Toxic Avenger”

Elijah Wood, actorul cunoscut pentru rolul din „Stăpânul inelelor”, face parte din distribuția filmului „The Toxic Avenger”, alături...

Daniel Craig
Cea mai mare temere a regizorului „GoldenEye”, legată de Daniel Craig: „Am stat și m-am gândit un minut”. Cum se alege un actor pentru rolul James Bond

Regizorul și producătorii implicați în alegerea actorilor din franciza „007” s-au temut inițial că Daniel Craig nu era în mod tradițional...

Vizual Digi
DIGI continuă parteneriatul educațional, derulat alături de Asociația Îngeri pentru Suflete

Pentru al doilea an consecutiv, DIGI își reconfirmă susținerea proiectului „Dulăpiorul Fermecat – Un pas spre un viitor mai bun”, printr-un...

Partenerii noștri

Tragedie incredibilă. Unul din muncitorii morți în explozia din Vrancea se căsătorise în urmă cu câteva zile
Tragedie incredibilă. Unul din muncitorii morți în explozia din Vrancea se căsătorise în urmă cu câteva zile

Tragedie incredibilă. Unul din muncitorii morți în explozia din Vrancea se căsătorise în urmă cu câteva zile

Descarca aplicatia Digi24 Digi24.ro
Profesoară de fizică din Rusia, concediată după o săptămână de lucru. Ce i-a deranjat pe șefi la tânăra de 22 de ani
Profesoară de fizică din Rusia, concediată după o săptămână de lucru. Ce i-a deranjat pe șefi la tânăra de 22 de ani

Profesoară de fizică din Rusia, concediată după o săptămână de lucru. Ce i-a deranjat pe șefi la...

PeRoz.ro
Jason Momoa si Eiza Gonzalez formeaza un cuplu! Vezi aici cum a inceput relatia celor 2!
Jason Momoa si Eiza Gonzalez formeaza un cuplu! Vezi aici cum a inceput relatia celor 2!

Jason Momoa si Eiza Gonzalez formeaza un cuplu! Vezi aici cum a inceput relatia celor 2!

Utv.ro
O bunică de 102 face furori pe rețelele sociale. Ce i-a răspuns nepoatei sale când a întrebat-o care este secretul vieții ei longevive
O bunică de 102 face furori pe rețelele sociale. Ce i-a răspuns nepoatei sale când a întrebat-o care este secretul...

O bunică de 102 face furori pe rețelele sociale. Ce i-a răspuns nepoatei sale când a întrebat-o...

Digi-World.tv
Daniela Gyorfi a plecat supărată de la nunta grandioasă a lui Alin Oprea. De ce nu a mai apucat să cânte: "Nu mă dusesem ca mesean"
Daniela Gyorfi a plecat supărată de la nunta grandioasă a lui Alin Oprea. De ce nu a mai apucat să cânte: "Nu mă...

Daniela Gyorfi a plecat supărată de la nunta grandioasă a lui Alin Oprea. De ce nu a mai apucat să...

ProFM.ro
N-au știut ce i-a lovit! Nicolae Stanciu a înscris un eurogol în Arabia Saudită, chiar sub ochii lui Neymar
N-au știut ce i-a lovit! Nicolae Stanciu a înscris un eurogol în Arabia Saudită, chiar sub ochii lui Neymar

Decarul României a marcat de la 35 de metri, într-un meci plin de vedete!

DigiSport.ro
Un câine maidanez a salvat un bebeluș. Nou-născutul a fost abandonat într-un sac de gunoi de mama sa
Un câine maidanez a salvat un bebeluș. Nou-născutul a fost abandonat într-un sac de gunoi de mama sa

Un câine maidanez a salvat un bebeluș. Nou-născutul a fost abandonat într-un sac de gunoi de mama sa

Digi-AnimalWorld.tv
Care sunt cei șapte factori de stil de viaţă sănătos care au efecte pozitive asupra sănătății mintale. Somnul e cel mai important
Care sunt cei șapte factori de stil de viaţă sănătos care au efecte pozitive asupra sănătății mintale. Somnul e cel mai...

Care sunt cei șapte factori de stil de viaţă sănătos care au efecte pozitive asupra sănătății...

Digi-Life.tv
ULTIMA ORĂ! Anunțul făcut de avocatul Simonei Halep
ULTIMA ORĂ! Anunțul făcut de avocatul Simonei Halep

ULTIMA ORĂ! Anunțul făcut de avocatul Simonei Halep

DigiFM.ro
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. filmnow.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Pinterest pinterest.com Vezi politica de confidenţialitate
_utma, _utmz, _b, _pinterest_cm, _pinterest_pfob, csrftoken
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate