jeremy irons Jeremy Irons. Profimedia

Jeremy Irons, la 75 de ani. 10 lucruri mai puțin cunoscute despre unul dintre cei mai talentați și premiați actori ai generației sale

Jeremy Irons, celebru nu numai în producţii cinematografice consacrate, ci şi pe marile scene de teatru, s-a născut la 19 septembrie 1948, la Cowes, pe Insula Wight, situată în sudul Angliei. Copilăria şi-a petrecut-o pe aceeaşi insulă, în localitatea St. Helens, notează jeremyirons.net.

A urmat Şcoala Sherbourne din Dorset, Anglia, apoi s-a pregătit la Şcoala de Teatru Old Vic din Bristol. A obţinut un doctorat onorific în arte la Universitatea Solent din Southampton, Anglia, în anul 2008.

A debutat pe scenă în 1971, în ''Hay Fever'', alături de trupa de la Old Vic, din care a făcut parte timp de trei ani. S-a mutat apoi la Londra, iar prima piesă în care a jucat aici a fost ''Godspell'' (1973), în rolul Sfântului Ioan Botezătorul. Doi ani mai târziu, în 1975, face un prim pas către televiziune, în rolul lui Franz Liszt din miniseria BBC ''Notorious Woman''.

Pe marele ecran a debutat în 1980, cu rolul lui Mihail Fokine, în filmul ''Nijinsky'', iar un an mai târziu îl putem vedea în pelicula ''The French Lieutenant's Woman'' (1981). În acelaşi an, se bucură de o popularitate tot mai mare odată cu rolul principal din serialul de televiziune ''Brideshead Revisited'' (1981), o adaptare după romanul semnat de Evelyn Waugh, pentru care a primit nominalizări la Premiile Emmy, British Academy şi Globul de Aur, la categoria "cel mai bun actor", arată Agerpres. Jeremy Irons a continuat să joace în numeroase filme pentru televiziune, unul dintre cele mai cunoscute fiind ''Tales from Hollywood'' (1992).

Lolita
Jeremy Irons 1997, Lolita. Profimedia

Jeremy Irons, un actor complex ce excelează în personaje contradictorii, e câștigător al premiilor Tony, Oscar și Globul de Aur

În 1984, a debutat pe Broadway, în piesa ''The Real Thing'', având-o ca parteneră pe actriţa Glenn Close, pentru acest rol primind trofeul Drama League şi premiul Tony pentru "cel mai bun actor". Se reîntâlneşte cu Glenn pe platourile de filmare la "Reversal of Fortune" - ''Misterul familiei Von Bulow'' (1990), în regia lui Barbet Schroeder. Rolul principal din acest film, cel al lui Claus von Bulow, i-a adus lui Irons premiile Oscar şi Globul de Aur în 1991.

Actor complex, ce excelează în personaje contradictorii, care, sub aparenţa unor gentlemeni desăvârşiţi ascund patimi şi dezechilibre grave, Jeremy Irons se remarcă şi într-un dublu rol, în thrillerul psihologic ''Dead Ringers'' (1988), pentru care este distins cu premiile New York Film Critics Circle Award, Chicago Film Critics Association Award şi Genie Award pentru "cel mai bun actor", potrivit volumului "Dicţionar de cinema" (1997) şi www.thefamouspeople.com.

Jeremy Irons îşi continuă cariera prolifică, remarcându-se în filme precum ''Kafka'' (1991), ''M. Butterfly'' (1993), ''The House Of The Spirits'' (1993), ''The Lion King'' (vocea lui Scar, 1994), ''Die Hard With A Vengeance'' (1995), ''Stealing Beauty'' (1996) sau ''Lolita'' (1997).

În 1997, a regizat, dar a şi jucat, alături de soţia sa, actriţa Sinead Cusack, în filmul pentru televiziune ''Mirad'', iar în 1998, a fost Aramis în ''The Man in the Iron Mask''. Continuă să joace atât în filme de televiziune, cât şi pe marele ecran.

La începutul anului 2000, a lucrat la proiecte importante, precum ''And Now ... Ladies and Gentlemen'' (2002), în regia lui Claude Lelouch, ''The Time Machine'' (2002), ''Callas Forever'', în regia lui Franco Zeffirelli, şi filmul de televiziune ''Last Call'' (2002). În 2005, îl putem vedea în producţia HBO ''Elizabeth I'', în rolul lui Robert Dudley, duce de Leicester, pentru care a câştigat Globul de Aur, Screen Actors Guild Awards şi premiul Emmy, în 2011 - în ''Law and Order: Special Victims Unit'', iar în 2012 - în ''The Simpsons'' (voce).

Filmele pe marele ecran

Cât despre filmele de pe marele ecran, s-a remarcat în numeroase producţii, printre care ''The Merchant of Venice'' (2004), ''Being Julia'' (2004), ''Kingdom of Heaven'' (2005), ''Casanova'' (2005). În ultima perioadă, l-am putut vedea în ''The Words'' (2012), ''Beautiful Creatures'' (2013), ''The Man Who Knew Infinity'' (2015), ''Race'' (2016), ''Batman v Superman: Dawn of Justice'' (2016), ''Assassin's Creed'' (2016), ''Justice League'' (2017), ''An Actor Prepares'' (2017), ''Better Start Running'' (2018).

Jeremy Irons nu a renunţat nici la cariera în teatru, continuând să joace în numeroase spectacole, unele dintre cele mai apreciate fiind ''Richard al II-lea'' (1986 şi 1987), pentru The Royal Shakespeare Company, în care a deţinut rolul principal şi, mai recent, ''Long Day's Journey into Night'' (2016), pe scena Teatrului Bristol Old Vic.

Actorul a prezidat în 2020 juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului de Film de la Berlin (20 februarie - 1 martie).

În 2021, Jeremy Irons a interpretat rolul principal în filmul "Munich: The Edge of War", produs de platforma de streaming Netflix, o adaptare a bestsellerului "Munich", publicat în 2017 de scriitorul Robert Harris, informa Variety. Acţiunea filmului este plasată în toamna anului 1938, când Europa se afla în prag de război. Adolf Hitler se pregătea să invadeze Cehoslovacia, iar guvernul britanic, condus de Neville Chamberlain, încerca disperat să găsească o soluţie paşnică. Pe măsură ce tensiunea se amplifică, un funcţionar public britanic, Hugh Legat, şi un diplomat german, Paul von Hartmann, călătoresc la Munchen pentru a participa la o conferinţă organizată în regim de urgenţă. După începerea negocierilor, cei doi vechi prieteni constată că au ajuns să se afle în centrul unei veritabile reţele de subterfugii politice şi într-un pericol cât se poate de real. Jeremy Irons l-a interpretat pe Neville Chamberlain, iar actorul George McKay, cunoscut din filmul "1917", pe Hugh Legat. Distribuţia filmului i-a include şi pe actorii Jannis Niehwohner, Liv Lisa Fries, Erin Doherty, Sandra Huller, August Diehl, Robert Bathurst şi Marc Limpach.

Tot în 2021, Jeremy Irons s-a alăturat distribuţiei filmului "Gucci", pe care l-a pregătit Ridley Scott despre asasinarea lui Maurizio Gucci, nepotul celui care a creat celebra marcă italiană de modă, şi din a cărui echipă au făcut parte vedete ca Lady Gaga, Al Pacino, Adam Driver şi Jared Leto, relata EFE. Irons a jucat rolul lui Rodolfo Gucci, tatăl lui Maurizio Gucci, care a fost interpretat de Adam Driver, în timp ce Lady Gaga a interpretat-o pe fosta soţie a acestuia, Patrizia Reggiani, acuzată că a planificat asasinatul, supranumită "văduva neagră" după ce a fost condamnată la 20 de ani de închisoare.

În 2022, Irons a jucat în miniseria "The Pentaverate", iar în 2023 în pelicula "The Flash".

jeremy irons (8)
Jeremy Irons. The Borgias. Profimedia

10 lucruri mai puțin cunoscute despre Jeremy Irons

  • Jeremy Irons s-a căsătorit cu Julie Hallam în 1969, dar au divorțat la scurt timp. A urmat mariajul cu actrița irlandeză Sinéad Cusack, în 1978. Au doi copii împreună: Samuel Irons (născut în 1978), care este fotograf și a jucat împreună cu tatăl său în Danny, Campionul Lumii, și Max Irons (născut în 1985), care este actor, de asemenea.
'Lorraine' TV show, London, UK - 29 Oct 2018
Max Irons, fiul lui Jeremy Irons. Profimedia
Das Geheimnis Seiner Liebe
Sinead Cusack, Jeremy Irons. Profimedia
  • E pasionat de fotbal
  • În tinerețe, Jeremy Irons a fost tobosarul trupei Four Pillars of Wisdom.
  • Este recunoscut drept una dintre cele mai bune voci ale Marii Britanii, dând glas personajelor din filmele de animații ori ca narator, regasindu-se pe divese audiobookuri și ghiduri audio.
  • La premiile Tony din 1991, Irons a fost una dintre puținele celebrități care au purtat panglica roșie pentru a sprijini lupta împotriva SIDA. De altfel, a fost prima vedetă care a purtat-o pe ecran.
  • În timpul unei sesiuni Q&A din 2007, cu The Guardian, Irons l-a numit pe Tony Blair drept persoana pe care o admira cel mai mult, „pentru capacitatea de a trăi atât de public, conștient în același timp de faptul că nu este perfect”. L-a numit în schimb pe George W. Bush persoana pe care o disprețuia cel mai mult.
  • Este implicat în numeroae actiuni filantropice
  • El și familia sa sunt catolici: „Nu prea merg la biserică pentru că nu-mi place să aparțin unui club, nu mă duc la spovedanie sau așa ceva, pentru că nu cred în asta. Dar încerc să fiu conștient de greșelile mele și merg ocazional la slujbă. Nu mi-ar plăcea să fiu o persoană care nu a avut o latură spirituală pentru că nu există nimic care să te hrănească în viață în afară de terapia la cumpărături”.
  • Jeremy Irons deține mai multe proprietăți imobiliare: castelul Kilcoe de lângă Ballydehob, County Cork, Irlanda, pe care și l-a dorit pictat în culoarea tradițională ocru, care a fost raportată greșit ca fiind „roz”. Are, de asemenea, o reședință în The Liberties of Dublin, precum și o casă în orașul său natal Cowes, una în Watlington, Oxfordshire și o alta în Notting Hill, Londra.
  • În martie 2016, Irons a declarat pentru programul BBC Radio 4 Today că va refuza invitația la palat de a accepta o onoare de Anul Nou, dacă va sosi vreodată: „Am devenit actor pentru a fi un ticălos și un vagabond, nu cred că ar fi potrivit ca instituția să mă accepte ca pe unul dintre ei, pentru că nu sunt.”

Programul Zilei

duminică14.04
luni15.04
marți16.04
miercuri17.04
joi18.04
vineri19.04
sâmbătă20.04
07:00 Devotion: Eroii aerului
10:40 Talk show de seara
12:20 Pixels: O aventura digitala
14:05 Codul lui Da Vinci
16:25 Calul de lupta
18:45 Romantici anonimi
20:00 Trenul asasinilor
22:05 Santinela
23:50 Imperiul coruptiei
01:30 Ce-ar fi daca?
03:05 Insula Shutter
05:15 Jucatorul
07:00 Calul de lupta
09:20 Trenul asasinilor
11:25 Romantici anonimi
12:40 Misiune: Imposibila III
14:40 Spionii din vecini
16:20 Hidalgo si oceanul de foc
18:30 Pictorul
20:00 Un plan sclipitor
21:45 Razboiul din adancuri
23:25 Fericirea incepe azi
01:00 Maestrul evadarilor
02:50 Legaturi suspecte
06:05 Pictorul
07:35 Destine de razboi
09:30 Un plan sclipitor
11:15 Ce-o fi cu sotii Morgan?
12:55 Barbatii in negru 3
14:35 Master and Commander: La capatul Pamantului
18:10 Megan Leavey
20:00 Eu si cainele meu
21:50 Furtuna infinita
23:25 Candyman
00:55 Razbunarea gemenilor 2
06:05 Furtuna infinita
07:40 Megan Leavey
09:30 Mortal Kombat
11:05 Nevasta de imprumut
12:55 G.I. Joe: Ascensiunea Cobrei
14:45 Jack Ryan: Agentul din umbra
20:00 Animale fantastice: Secretele lui Dumbledore
22:15 Constantin
00:15 Balada lui Jimmy McCabe
01:45 Supravietuitorul
03:45 Syriana
05:50 Nevasta de imprumut
07:40 Animale fantastice: Secretele lui Dumbledore
09:55 Whiplash
11:40 10 lucruri nu-mi plac la tine
13:15 Omul spectacol
14:55 Categoria grea in actiune
16:35 Echipa de incredere
18:35 Fiul meu
20:00 Tipic masculin
21:40 Ritualul
23:30 Banditul zburator
01:30 Hai sa fim politisti!
03:10 Prizoniere de vacanta
06:25 Fiul meu
07:50 Tipic masculin
09:30 in curte
11:05 Indiana Jones si Ultima cruciada
13:05 Trauma
16:35 Ma dau in vant dupa cumparaturi
18:15 Max
20:00 Barbati in Negru International
21:55 Operatiunea Valkyrie
23:50 Politist la San Francisco
01:45 Linia mortii
03:30 Spotlight
05:30 inca un rand
07:25 Barbati in Negru International
09:10 Calatoriile lui Gulliver
10:35 Operatiunea Valkyrie
14:30 O nunta exploziva
16:05 Blonda de la drept 2
17:35 Batman vs. Superman: Zorii dreptatii
20:00 Pan: Aventuri in tara de Nicaieri
21:45 Equalizer
23:50 Nascuti asasini
01:45 Vanatorul de recompense 2049
05:40 Regasirea

Ultimele știri

*EXCLUSIVE* Salma Hayek lights up a cigarette while caught in LA traffic jam
Viciul de care Salma Hayek nu poate scăpa. Cum a fost fotografiată actrița din „Desperado”

Salma Hayek nu reușeste să renunțe la un obicei nociv din viața sa. „Am devenit dependentă de acel lucru pe care îl uram atât de mult”...

john goodman
Pare o altă persoană de când a dat jos 90 de kilograme. John Goodman, pozat alături de femeia pe care o iubește de 35 de ani

John Goodman și-a arătat noua siluetă, căpătată după ce a dat jos 90 de kilograme. Actorul din "Roseanne" a fost pozat de paparazzi pe un...

kirsten, tom
Kirsten Dunst, dezvăluiri despre darul pe care-l primește în continuare de la Tom Cruise. Au trecut 30 de ani de când au jucat în „Interviu cu un vampir”

Kirsten Dunst a dezvăluit că încă primește un tort de Crăciun din partea lui Tom Cruise, în fiecare an, chiar dacă au trecut 30 de ani de...

Partenerii noștri

Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot muri, că va fi război nuclear în Europa”
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot muri, că va fi război...

Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot muri, că va fi...

Descarca aplicatia Digi24 Digi24.ro
Actrița care susține că a ratat roluri la Hollywood pentru că „e prea frumoasă”. A jucat în „Godzilla vs. Kong” și „Ambulance”
Actrița care susține că a ratat roluri la Hollywood pentru că „e prea frumoasă”. A jucat în „Godzilla vs. Kong” și...

Actrița care susține că a ratat roluri la Hollywood pentru că „e prea frumoasă”. A jucat în...

PeRoz.ro
Jennifer Lopez la 54 de ani a pozat in lenjerie intima nude. Artista si-a etalat silueta perfecta
Jennifer Lopez la 54 de ani a pozat in lenjerie intima nude. Artista si-a etalat silueta perfecta

Jennifer Lopez la 54 de ani a pozat in lenjerie intima nude. Artista si-a etalat silueta perfecta

Utv.ro
Cum să-ți gestionezi furia. Metoda recomandată de cercetătorii japonezi. „Poate reduce consecinţele negative la serviciu sau în plan personal”
Cum să-ți gestionezi furia. Metoda recomandată de cercetătorii japonezi. „Poate reduce consecinţele negative la...

Cum să-ți gestionezi furia. Metoda recomandată de cercetătorii japonezi. „Poate reduce consecinţele...

Digi-World.tv
Shakira, show surpriză la Coachella. Vulcanica artistă a oferit momente electrizante pe cântecul „răzbunării”
Shakira, show surpriză la Coachella. Vulcanica artistă a oferit momente electrizante pe cântecul „răzbunării”

Shakira, show surpriză la Coachella. Vulcanica artistă a oferit momente electrizante pe cântecul...

ProFM.ro
Alex Pițurcă, filmat în parc cu o tânără! Cristina Ich a reacționat imediat și a făcut anunțul
Alex Pițurcă, filmat în parc cu o tânără! Cristina Ich a reacționat imediat și a făcut anunțul

Cristina Ich și Alex Pițurcă au o relație ”tumultoasă”.

DigiSport.ro
Momentul emoționant când un bivol salvează o broască țestoasă răsturnată: „Am plâns”
Momentul emoționant când un bivol salvează o broască țestoasă răsturnată: „Am plâns”

Momentul emoționant când un bivol salvează o broască țestoasă răsturnată: „Am plâns”

Digi-AnimalWorld.tv
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia
Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia

Când se vor finaliza lucrările la spectaculoasa Sagrada Familia

Digi-Life.tv
Katy Perry, spectaculoasă la brațul lui Orlando Bloom. Actorul nu-și putea lua ochii de la ea
Katy Perry, spectaculoasă la brațul lui Orlando Bloom. Actorul nu-și putea lua ochii de la ea

Katy Perry, spectaculoasă la brațul lui Orlando Bloom. Actorul nu-și putea lua ochii de la ea

DigiFM.ro