P 000426_001,fila 196,Cantacuzino M

Terorile Gulagului si povestea nepoatei lui Enescu, intemnitata la 16 ani

Din 13 mai, la Digi24. 

Cea de-a doua editie a campaniei "1989. Anul care a schimbat lumea" debuteaza luni, 13 mai 2019, in jurnalele Digi24. Pe parcursul intregii saptamani, Elena Tanase prezinta istoriile oamenilor care au supravietuit Gulagului rusesc si temnitelor politice ale Romaniei.

Demersul jurnalistic care urmareste recuperarea istoriei reale a comunismului in Europa scoate la iveala detaliile “Raportului Hrusciov”, documentul care l-a acuzat pe Stalin de crimele comunismului si a redus la o zecime numarul victimelor, ignorand teroarea lui Lenin. Campania Digi24 prezinta marturii ale supravietuitorilor razboiului civil din Rusia, Gulagului si comunismului de razboi din Romania, in forma sa cea mai intunecata, fenomenul Pitesti.

Ultimul episod al editiei scoate la lumina povestea nepoatei lui George Enescu, Maria Ioana Cantacuzino. Arestata in 1952, la doar 16 ani, sub acuzatia de complot si actiune subversiva, Maria sta trei ani la inchisoare. Dupa eliberare, lucreaza ca ajutor de sudor, taxatoare si samponeza, doar pentru a fi iar arestata in 1960, in legatura cu cel mai mare jaf al erei comuniste, “Operatiunea Ioanid”. Cum au indurat femeile umilintele si violenta din temnitele politice, aflati vineri, 17 mai, in jurnalele Digi24.

In anii '90, imediat dupa prabusirea comunismului, victoria democratiei parea definitiva. Acum, dupa trei decenii, tendintele autoritariste si extremiste agita intreaga regiune si pun sub semnul intrebarii principii fundamentale in intreaga Europa. Acesta este contextul in care Digi24 aminteste cat de grave si de indelungate sunt traumele provocate de dictatura si cat de mult costa libertatea intr-un regim politic dominat de un singur om. Elena Tanase, realizatoarea campaniilor Digi24 "1990 - Anul 0, era noastra", "Coroana de Otel", "100 de ani de comunism" si "O suta de ani de viitor", va incheia acest proiect in luna decembrie, cand se implinesc 30 de ani de la caderea comunismului, cu un documentar de lung metraj despre Revolutia Romana din 1989.

Televiziunea de stiri Digi 24 este parte a grupului Digi | RCS & RDS. Grupul Digi mai detine detine primul post Ultra HD din Romania, Digi 4K, televiziunile Digi Sport 1, 2, 3, si 4, postul de filme (pay-tv) Film Now, televiziunile tematice Digi World, Digi Life si Digi Animal World, televiziunile de muzica UTV, Music Channel, Hit Music si posturile de radio Pro FM, Digi FM, Dance Fm si Chill FM.

Alte anunturi

WhatsApp Image 2024-05-30 at 18.16.12

The only way is up! Aproape 2 milioane de ascultători la nivel național pentru posturile Digi FM, PRO FM, Dance FM și Digi24 FM

Trustul media al Grupului DIGI anunță o creștere semnificativă a audiențelor...

Vizual comunicat_Film Now_ recomandările lunii iunie

Film Now întâmpină vara cu povești neconvenționale pline de umor, aventură și emoție

Pentru luna iunie, Film Now a pregătit o selecție inspirată de producții...

Vizual Comunicat 1600x900-100

Peste 280 de #oameniDIGI s-au alăturat unui nou maraton de curaj și umanitate în cea mai recentă ediție „DIGI Donează VIAȚĂ”

La încheierea celei de-a noua ediții a campaniei de responsabilitate socială...

1600X960_Vizual Comunicat Roaming Prietenos_27.05.2024

„Roaming prietenos”, cea mai nouă campanie DIGI pentru o vacanță lipsită de griji

În perioada 27 mai - 18 august, DIGI desfășoară campania promoțională „Roaming...