zidul

Sambata la Digi24, “Zidul”, o magie cinematografica de Constantin Vaeni

Sambata, 22 iunie 2019, de la ora 21:00, CinemaTePeca prezinta “Zidul” (1975), in regia lui Constantin Vaeni, un film de propaganda comunista pe care regizorul si l-a asumat ca atare, reusind astfel sa-i ofere valoare artistica.

O camera care nu exista, zidita, de existenta careia stiu doar cativa oameni, fireste, ilegalisti, conspiratori, unde se tipareste un ziar in clandestinitate, Romania libera, un ziar comunist, antifascist. Cand se intra in acest spatiu, in care personajul Victor, al lui Oseciuc, ramane singur cu sine, in probabil cea mai grea situatie existentiala a unui om - a ramane in pustiu sau mai rau, intr-un spatiu inchis, claustral, a ramane singur cu sine ani de zile, aceasta situatie scenaristica genereaza un fenomen de relativizare a spatiului si a timpului. Aici avem dilatarea timpului si a spatiului, o lupa spatio-temporala care este pusa pe personaj si pe spatiul claustral. Este un spatiul al realismului magic. Timpul care creste, creste in urma lui Victor deformeaza spatiul. E un alt univers acolo, care pare mai puternic si mai real decat cel exterior. Legatura cu lumea exterioara - pentru ca exista o lume - este presa. E ca si cum Victor creeaza, de acolo, din singuratatea lui, prin gestul tiparirii manuale a foii cu cerneala care pleaca undeva in lume printr-o gaura, lumea din afara, explica in avancronica difuzarii Cristian Tudor Popescu.

Gabriel Oseciuc, un actor tanar, aflat la primul sau rol, este cel care il interpreteaza pe ilegalistul comunist Victor. Din distributie mai fac parte actorii Gheorghe Dinica (Savu), Victor Rebenciuc (ofiterul SS), Ileana Stana Ionescu (mama Mariei) si George Mihaita (Sile).

Emisiunea CinemaTePeca este difuzata la Digi24 in fiecare sambata, de la ora 21.00, iar filmele sunte reluate sambata si duminica de la ora 06:00. Gazda cinefililor este istoricul si criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei romanesti sunt la Digi24, in fiecare weekend, la o calitate deosebita si intr-o prezentare savuroasa, purtand semnatura lui Cristian Tudor Popescu.

Alte anunturi

film now martie

La Film Now, acțiunea este la putere în peliculele lunii martie

În luna martie, Film Now deschide cortina către o serie de producții...

Vizual Digi Communications (1)

Digi Communications NV raportează venituri consolidate de 1,7 miliarde de euro, EBITDA ajustată (excluzând IFRS 16) de 509 de milioane de euro în 2023

Digi Communications NV, unul dintre liderii la nivel european în domeniul...

1600 x 960_vizual comunicat Lumea DIGI_26.02.2024

Descoperă „Lumea DIGI” cu noua ofertă la portare: 50% reducere pentru o perioadă de până la 8 luni

În intervalul 26 februarie – 21 aprilie 2024, abonații noi și existenți...

Vizual comunicat_Digi Spania

DIGI lansează serviciul 5G în Spania 

• Subsidiara Grupului DIGI din Spania anunță lansarea celei mai noi tehnologii...