zidul

Sambata la Digi24, “Zidul”, o magie cinematografica de Constantin Vaeni

Sambata, 22 iunie 2019, de la ora 21:00, CinemaTePeca prezinta “Zidul” (1975), in regia lui Constantin Vaeni, un film de propaganda comunista pe care regizorul si l-a asumat ca atare, reusind astfel sa-i ofere valoare artistica.

O camera care nu exista, zidita, de existenta careia stiu doar cativa oameni, fireste, ilegalisti, conspiratori, unde se tipareste un ziar in clandestinitate, Romania libera, un ziar comunist, antifascist. Cand se intra in acest spatiu, in care personajul Victor, al lui Oseciuc, ramane singur cu sine, in probabil cea mai grea situatie existentiala a unui om - a ramane in pustiu sau mai rau, intr-un spatiu inchis, claustral, a ramane singur cu sine ani de zile, aceasta situatie scenaristica genereaza un fenomen de relativizare a spatiului si a timpului. Aici avem dilatarea timpului si a spatiului, o lupa spatio-temporala care este pusa pe personaj si pe spatiul claustral. Este un spatiul al realismului magic. Timpul care creste, creste in urma lui Victor deformeaza spatiul. E un alt univers acolo, care pare mai puternic si mai real decat cel exterior. Legatura cu lumea exterioara - pentru ca exista o lume - este presa. E ca si cum Victor creeaza, de acolo, din singuratatea lui, prin gestul tiparirii manuale a foii cu cerneala care pleaca undeva in lume printr-o gaura, lumea din afara, explica in avancronica difuzarii Cristian Tudor Popescu.

Gabriel Oseciuc, un actor tanar, aflat la primul sau rol, este cel care il interpreteaza pe ilegalistul comunist Victor. Din distributie mai fac parte actorii Gheorghe Dinica (Savu), Victor Rebenciuc (ofiterul SS), Ileana Stana Ionescu (mama Mariei) si George Mihaita (Sile).

Emisiunea CinemaTePeca este difuzata la Digi24 in fiecare sambata, de la ora 21.00, iar filmele sunte reluate sambata si duminica de la ora 06:00. Gazda cinefililor este istoricul si criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei romanesti sunt la Digi24, in fiecare weekend, la o calitate deosebita si intr-o prezentare savuroasa, purtand semnatura lui Cristian Tudor Popescu.

Alte anunturi

Vizual Comunicat_Film Now_Recomandările lunii aprilie

La Film Now, aprilie este luna în care nimic nu e ceea ce pare, într-un labirint al intrigilor și finalurilor imprevizibile

În aprilie, selecția de titluri Film Now le deschide cinefililor noi...

DIGI_

Grupul DIGI, contribuție de peste 312 milioane de lei la bugetul de stat, în primul trimestru al anului 2024

În perioada ianuarie – martie 2024, Grupul DIGI a virat către buget de stat...

Madonna si George Michael principal

Oana Zamfir și Vlad Craioveanu aka Madonna și George Michael se transforma radical sub bagheta hairstylist-ului Adrian Perjovschi

Oana Zamfir și Vlad Craioveanu, matinalii de la Digi FM, au fost transformați...

Vizual comunicat_Digi Sport_WTA Halep vs Badosa

Simona Halep revine astăzi pe teren la Miami Open, într-un meci transmis în exclusivitate pe Digi Sport

Publicul pasionat de tenis și susținătorii entuziaști ai celei mai îndrăgite...