dej pauker groza

Prigoana Bisericii la declansarea luptei de clasa, in campania “1989. Anul care a schimbat lumea”

Seria din luna iunie a campaniei “1989. Anul care a schimbat lumea”, dedicata relatiilor dintre Biserica si Stat in comunism, poate fi urmarita in jurnalele de stiri Digi24. Noile episoade prezinta urmarile sociale ale nationalizarii si colectivizarii, dar trateaza in mod deosebit politicile de ateism militant aplicate de regimul instaurat la sfarsitul anilor '40, de la desfiintarea Bisericii Greco-Catolice la camuflarea manastirilor ortodoxe in obiective turistice.

Chestiunea tratamentului diferit aplicat Bisericii Ortodoxe si Bisericii Greco-Catolice de emisarii Moscovei, ajunsi la putere la Bucuresti, a fost foarte putin discutata pe scena publica romaneasca dupa Revolutia din 1989. Poate ca este momentul, dupa primirea atat de calda pe care Patriarhul a facut-o Papei Francisc acum nici doua saptamani, sa readucem sub ochii publicului aceste probleme dureroase, in speranta unei contributii, fie si marunte, la rezolvarea lor. Din cauza propagandei, romanii, fie ortodocsi, greco-catolici sau de orice alta confesiune sau religie, nu isi cunosc istoria recenta. Dar nenumaratele acte de curaj sau suferinte indurate cu demnitate in acele decenii crunte pot deveni o foarte eficienta sursa de inspiratie pentru fiecare dintre noi, astazi, spune realizatoarea campaniei, Elena Tanase.

De ce? Pentru ca in urma cu 70 de ani, societatea romaneasca se confrunta cu cea mai puternica unda de soc din intreaga sa existenta. Romania era ocupata de Armata Rosie, iar Stalin decisese ca Republica Populara Romana va urma exact reteta din Uniunea Sovietica: comunismul de razboi. Nationalizarea din iunie 1948 a mers pana la ultimul atelier, colectivizarea declansata in 1949 pana la ultimul petec de pamant. Bisericile au fost excluse din spitale, cantine sociale, orfelinate, scoli. Statul, dominat de consilierii sovietici, stapanea toate resursele si devenise singurul angajator. Controlul constiintelor se voia total. Radacinile falimentului din anii '80 si foarte multe dezechilibre si atitudini agresive sau ineficiente se gasesc in acest radicalism fara mila al anilor '50.

Elena Tanase, realizatoarea campaniilor Digi24 "1990 - Anul 0, era noastra", "Coroana de Otel", "100 de ani de comunism" si "O suta de ani de viitor", va incheia acest proiect in luna decembrie, cand se implinesc 30 de ani de la caderea comunismului, cu un documentar de lung metraj despre Revolutia Romana din 1989.

Alte anunturi

WhatsApp Image 2024-05-30 at 18.16.12

The only way is up! Aproape 2 milioane de ascultători la nivel național pentru posturile Digi FM, PRO FM, Dance FM și Digi24 FM

Trustul media al Grupului DIGI anunță o creștere semnificativă a audiențelor...

Vizual comunicat_Film Now_ recomandările lunii iunie

Film Now întâmpină vara cu povești neconvenționale pline de umor, aventură și emoție

Pentru luna iunie, Film Now a pregătit o selecție inspirată de producții...

Vizual Comunicat 1600x900-100

Peste 280 de #oameniDIGI s-au alăturat unui nou maraton de curaj și umanitate în cea mai recentă ediție „DIGI Donează VIAȚĂ”

La încheierea celei de-a noua ediții a campaniei de responsabilitate socială...

1600X960_Vizual Comunicat Roaming Prietenos_27.05.2024

„Roaming prietenos”, cea mai nouă campanie DIGI pentru o vacanță lipsită de griji

În perioada 27 mai - 18 august, DIGI desfășoară campania promoțională „Roaming...